Close

Alle kan blive iværksættere

Iværksætteri kræver, at du tror på dig selv og har en vis portion stædighed, mener Jón Ingi Bergsteinsson.

Jón Ingi Bergsteinsson

  • Alder: 29.
  • Uddannet fra AAU som civilingeniør i sundhedsteknologi i 2013 (engelsk titel: M.Sc. Biomedical Engineering & Informatics). Stiftede tre måneder før specialeafleveringen virksomheden MEDEI Aps sammen med en studiekammerat og en speciallæge. Virksomheden sælger softwareløsninger til sundhedssektoren og er vokset til fra 3 til 13 ansatte i 2016, hvoraf cirka halvdelen er studerende, ansat på deltid. Blandt kunderne tæller Nordsjællands Hospital, ­LINAK, KMD, islandske Ossur og amerikanske Vital Go Systems.

Mens Jón gik på 8. semester, mødte han en projektleder i en virksomhed, der var involveret i et universitetssamarbejde, som de to talte om. “Er det godt nok, det produkt I har?” spurgte Jón lidt frækt og foreslog en smartere løsning i form af en app. Dagen efter fik han ordren hjem: Han skulle udarbejde en app for LINAK. Jóns nuværende partner i MEDEI Aps – Páll Jóhannesson – havde han mødt gennem andre islandske venner i Aalborg, så beslutningen om et fælles firma blev taget. Fra 8-16 arbejdede de med at blive færdige med specialet, og fra 16-22 arbejdede de så på at udvikle deres firma.

“Der var mange af vores medstuderende, der ikke kunne forstå, at vi ikke skulle med ud og drikke fredagsøl. Men vi var meget, meget glade, da vi kunne sende vores første faktura,” kan Jón fortælle her fire år efter, hvor han kan se tilbage på opstarten. “Dengang tænkte jeg jo ikke på mig selv som iværksætter – jeg havde jo bare en god idé, jeg lige pludselig havde fået solgt
til en virksomhed. Men i dag kan jeg da godt se, at man skal have en vis portion ­stædighed for at klø på, siger han med ­henvisning til, at det jo ikke er alle ideer, der viser sig hverken holdbare eller salgsbare.”

Jón kunne sende den første faktura afsted tre måneder før han afleverede speciale. Men det var også fordi, at han og hans makker havde besluttet sig for at arbejde med specialet fra 8-16 og med forretningsudvikling fra 16-22.

Hvorfor blive iværksætter
Jón synes ikke nødvendigvis, at man skal være en bestemt type for at blive iværksætter – men man skal i hvert fald tro på ens produkt for at arbejde med det i måske årevis uden at tjene noget synderligt.

“Páll og jeg havde den fælles passion, at vi syntes, at sundhedsvæsenet kunne have brug for nogle bedre metoder til at bruge og opbevare sundhedsdata og forskningsresultater. Så det var vores drivkraft, at vi ville lave noget, der var anderledes og bedre.”

Da de var færdige på AAU, flyttede de ind i forskerparken Novi Science Park – et ­kontorhotel for startsups, der har brug for billige lokaler, adgang til mødelokaler, reception og den slags, mens ideer og produkter modnes. De har blandt andet udviklet en forskningsportal, der hedder “Smart-Trial” – egentlig ikke en ny idé om at organisere sundhedsdata, men bare en anden måde at lave det på. Nu er det meningen, at Páll ­bliver i Aalborg som direktør, mens Jón flytter til København og passer kunderne på Sjælland, i Sverige, England og USA.