Alle kan skille sig ud – ingen er helt almindelig
Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

”Hvad gør de fleste andre, som vil det samme som mig? Måske du så skal gøre noget andet, der fører i samme retning,” siger André Bjørn Nielsen, karriererådgiver på Aalborg Universitet.
Foto: Privatfoto.
Ingen arbejdsgivere forventer, at du er en ny Elon Musk. Alle vil dog gerne se, hvordan du skiller dig ud. På den måde kan de få øje på, om du kunne være deres næste medarbejder.
Når du som nyuddannet skal ud på arbejdsmarkedet og finde et godt arbejde, er det en fordel at skille sig lidt ud.
Ingen forventer, at du er innovativ som Elon Musk eller har astronautpotentiale som Andreas Mogensen. Det er fint, hvis du er, hvad man kan kalde en helt almindelig ingeniør. Almindelige ingeniører er langt fra ens, og arbejdsgiverne har derfor brug for at se, hvilke nuancer der skiller den ene potentielle medarbejder ud fra den anden, siger André Bjørn Nielsen, karriererådgiver på Aalborg Universitet.
”Vi er vel alle sammen helt almindelige mennesker. Men det betyder ikke, at vi er ens. Vi kan alle bidrage med et eller andet, der er specifikt for os, og når man skal ud på arbejdsmarkedet, er det vigtigt at have en kommunikativ indstilling til at vise sine nuancer,” siger han.
Som karriererådgiver oplever han, at det med at formidle de personlige nuancer er en disciplin, som mange studerende kan blive dygtigere til. Det gælder, når de går til karrieremesser, opsøger virksomhed med henblik på samarbejde om studieprojekter eller praktik – og når de søger job.
”Hvis man ikke skiller sig ud i sin ansøgning og CV, er man svær at få øje på for den HR-medarbejder, der måske sidder med en bunke med 100 ansøgninger. Og så kommer man ikke til samtale,” siger han.
Tre vinkler til en lille analyse af, hvordan du kan skille dig ud i forhold til arbejdsmarkedet.
- Personligt: Hvad er særligt ved dig og dine personlige interesser i forhold til
at få job: Særlige interesser, særlige værdier og særlige, personlige egenskaber
(struktureret, humoristisk osv.). - Fagligt: Hvad har du lavet på studiet, i praktik eller i fritiden, som gør, at du kan
tilføje virksomheden værdi? Særlige kompetencer, særlige vidensområder og
særlige erfaringer. - Kommunikativt: Hvordan finder du gode måder at kommunikere din profil på til
arbejdsmarkedet? Hvilke gode og letforståelige eksempler har du på de to
ovenstående perspektiver?
- Personligt: Hvad er særligt ved dig og dine personlige interesser i forhold til
Tal din unikke profil frem
Du behøver ikke at gøre noget helt vildt specielt – medmindre du virkelig er ret speciel. Som ingeniøren, der søgte et job inden for programmering og derfor kodede sin egen hjemmeside til CV’et. Eller som den særligt humoristiske kandidat, der sendte et skrabelod med for at anerkende, at konkurrencen om jobbet var hård.
Almindeligvis er det nok at skille sig ud ved at have viden om virksomheden, før man henvender sig – og at være skarp på, hvad man gerne vil tale om, så man ikke spilder deres tid og selv får noget at vide, siger André Bjørn Nielsen.
En nyuddannet kan, ifølge karriererådgiveren, skille sig ud på tre parametre i forhold til arbejdsmarkedet: personligheden, fagligheden og den måde, vedkommende kommunikerer på (se boks).
”50 personer dimitterer fra samme uddannelse på samme tidspunkt. Alligevel er de ikke ens. De har ikke haft samme vilkår og opvækst. De er 50 forskellige personer med 50 forskellige erfaringsgrundlag, som har skrevet 50 forskellige projekter og har haft forskellige typer samarbejder,” siger han. ”Alle kommer ud med en unik profil, og det er det, du skal have talt frem: Hvad er forskelligt for dig i forhold til de andre 25 eller 100, der gerne vil arbejde i en bestemt virksomhed eller på et særligt felt,” tilføjer han.
Gør noget andet end de andre
Arbejdsmarkedet er et marked, hvor arbejdsgiverne er på udkig efter den arbejdskraft, som giver dem succes. Op-
gaven for en nyuddannet er at finde en vej ind. Ruten kan godt være lidt snoet.
”Prøv at tænke: hvad gør de fleste andre, som vil det samme som mig? Måske du så skal gøre noget andet, der fører i samme retning. Det kan for eksempel være at søge job inden for dit foretrukne felt uden for de store byer, hvor der er færre ansøgere. Søg til periferien først, så kan du få job i en større by senere.”
Et sidste godt råd fra André Bjørn Nielsen er at skille sig ud ved at opsøge tilfældigheden. Hvad mener han
med det?
”Det er at udfordre sig selv ved at gå til karrieremesse, selvom det måske sætter dig på kanten af din komfortzone. Det er at kontakte virksomheder på messer eller på telefon med specifikke spørgsmål om et studieprojekt eller -job. Og når man har fået jobbet: Aktivt at opsøge viden og nye samarbejder i den virksomhed, man kommer ind i. At vise, at man er nysgerrig og gerne vil udvikle og lære i stedet for at være én, der regner med, at ens egne antagelser
er rigtige. Så bliver man lynhurtigt et kendt ansigt, der bliver tilbudt nye muligheder,” siger han.