Close

Børn gør dig bedre til at studere

Får du et barn, mens du stadig studerer, er der masser af dagligsdags logistik, der skal løses hver dag. Som studerende skal du huske, at du ikke søger orlov, hvis du vil have ekstra SU-klip.

Det er ikke så tosset at få sit første barn, mens man stadig er studerende. En graviditet behøves i hvert fald ikke at forhindre dig i at gennemføre din uddannelse, for både moderen og faderen kan få ekstra SU-klip. Barnets mor er berettiget til 12 ekstra SU-klip, mens barnets far kan få 6 ekstra SU-klip, hvis han også er studerende. Han kan også overtage 6 klip fra moderen, hvis hun f.eks. skal tilbage på studiet på fuld tid.
Kontakt din studievejledning i god tid, når du ved, at du eller din partner er blevet gravid, for selvom man går hjemme med den nyfødte, må du formelt set ikke gå på barselsorlov ligesom en færdiguddannet ville gøre. De ekstra SU-klip er nemlig kun mulige at få, hvis du stadig er tilmeldt dit studium – uanset om du bliver ½ eller et helt år forsinket i forhold til din studieplan. Er du enlig forsørger, kan du få dobbelt SU under resten af din uddannelse, men snak med dit SU-kontor om tidsfrister og regler, så du har overblik over dine rettigheder og forpligtelser.

Kristoffer og julie

  • Kristoffer læser til softwareingeniør. Julie læser bioteknologi.
  • Begge er 26 år, har været kærester i 8 år og flyttede ­sammen til Aalborg for at studere.

Hverdag og speciale
Julie Klessner Thun Pedersen og Kristoffer Brodersen har valgt at få deres første barn, mens de begge studerer på Aalborg Universitet. Oskar kom til verden i august 2015, og Julie har brugt alle sine 12 SU-klip på at holde et års barsel som studerende. ”Selvom det var lidt tilfældigt, begyndte min barselsperiode med, at jeg gik fra efter min sidste eksamen på 8. semester og var væk et år fra studiet,” fortæller Julie. ”Jeg kunne i stedet have valgt et halvt år med dobbelt SU, frem for at blive væk et helt år, men nu passer det med, at vi begge to bliver færdige samtidig på universitetet. ”
Kristoffer er ved at skrive speciale i en gruppe, og han synes, at der er stor forståelse for, at han nogle gange skal gå tidligt for at hente Oskar i dagplejen omkring kl. 15.

Han kender også dem, han arbejder i gruppe med i forvejen. Kristoffer brugte sine 6 ekstra SU-klip allerede, da Oskar kom til verden, så den dobbelte SU kunne blive brugt på alt det udstyr, der skal købes ind til en baby i familien. Det vil sige, at Kristoffer har ikke holdt fri fra studiet i samme periode som Julie, men det var et valg for at Julie og ham kunne blive færdige på universitetet samtidig og flytte efter jobmulighederne til den tid.
”Jeg har da oplevet, at nogle spørger, om jeg også kan passe barnet, men altså – jeg synes jo ikke, at der er nogen forskel på oplevelsen og følelserne med at blive forældre, om du er mand eller kvinde. Det er jo en stor ting, og måske får jeg bedre mulighed for at tage ”rigtig” barsel, når jeg får et job,” siger Kristoffer, mens Oskar prøver at overdøve os under interviewet.

Begge synes, at det godt kan fungere at få barn, mens man studererer. ”Jeg læser bioteknologi, så tanken om at man skal passe på med at blive for gammel, inden man kommer i gang med at få børn, har da strejfet mig,” siger Julie. ”Vi er begge lige startet på speciale i september, så det kræver lidt planlægning, men man kan jo ikke planlægge sig fra, hvornår barnet er syg,” fortæller hun med henvisning til, at Oskar lige er begyndt i dagpleje og derfor slæber en del bakterier med hjem. ”Man er nødt til at få opgaverne fra hånden, som om han kan være syg igen i morgen, så vi har ikke tid til så mange overspringshandlinger,” siger parret. Begge prioriterer så vidt muligt ”Oskar-tid”, når han bliver hentet i dagplejen kl. 15 og tiden frem til han skal sove.
Nogle medstuderende synes, at det er fedt, at de har fået et barn. Andre synes måske ikke, at det er et smart tidspunkt, men selv tror de ikke på, at det perfekte tidspunkt opstår. ”Vi var enige om, at vi skulle have barnet, da jeg blev gravid. Det med børn passer aldrig liiige ind; for måske skal du finde et nyt job, en bolig eller spare mere sammen inden.”