Close

Det gode CV: Målret dit CV til jobbet

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Et godt CV er målrettet det job, du søger, siger karriererådgiver Kristi Johvik fra Karrierecenteret på DTU.

Mens jobansøgningen handler om, hvad virksomheden i fremtiden får ud af at ansætte ansøgeren, så kigger CV’et bagud. CV’et fortæller virksomheden, hvad du har med i bagagen, så du kan løse opgaverne i jobbet. Derfor skal CV’et målrettes til præcis den stilling, du søger, siger karriererådgiver Kristi Johvik fra Karrierecenteret på DTU. ”Et godt CV starter med en kort og målrettet profiltekst. Profilteksten er en slags ’sales pitch’, hvor du fanger virksomhedens interesse ved at vise matchet mellem dig og deres behov. Brug nøgleord fra jobannoncen, når du fremhæver kompetencer og erfaringer, som du matcher,” siger hun.

Husk at nævne indhold i studiet

Formålet med CV’et er generelt at gøre dine kompetencer og dine erfaringer synlige i relation til opgaverne i jobbet. Det gør du især i afsnittene om din uddannelse og din arbejdserfaring. ”De studerende undlader ofte at skrive på deres CV, hvad de har lavet på deres uddannelse, og hvilke resultater de har opnået, for eksempel fra de mange spændende projekter, de har udført på studiet. Det kunne eksempelvis være prototyper, apps, analyser, men et resultat kan også være en personlig evne, der er udviklet eller styrket,” siger Kristi
Johvik. Skriver du ikke dét i dit CV, kan virksomheden ikke se matchet mellem dig og den profil, de søger, og så risikerer du, at din ansøgning slet ikke bliver læst.

Maksimalt to sider

”Du kan sagtens skrive eksempler på studieprojekter på dit CV og stadig beholde CV’et på maksimalt to sider. Tricket er at skrive korte sætninger i bullets, hvor du opremser dine kerneopgaver eller handlinger og resultater ved at besvare to spørgsmål: Hvad lavede jeg? For eksempel: “Jeg undersøgte, analyserede, beregnede”. Og hvad var resultatet af det? For eksempel: “Jeg udviklede kompetencer i, eller projektet resulterede i, at der blev bygget en prototype,” fortæller Kristi Johvik.

Konkrete forslag til et bedre CV

Karriererådgiver Kristi Johvik, Karrierecenteret på DTU, har læst et CV fra en ingeniørstuderende og giver her konkrete forslag til forbedringer.

    1. Det er godt med en kort introduktion, men du kan med fordel fokusere mere på at fremhæve dine kompetencer og erfaringer fra studiet samt de personlige styrker, som matcher det, virksomheden søger. I stedet for at skrive din alder her, så skriv fødselsdato øverst i CV’et. Sprogkundskaber kan du evt. nøjes med at nævne i separat afsnit om sprogkundskaber.
    2. Flyt afsnittet om uddannelse herop, da det er din nuværende uddannelse og kompetencer og erfaringer derfra, som du skal sælge dig selv på, når du søger job i en ingeniørvirksomhed.
    3. Byg en struktur med årstal, stilling, virksomhedsnavn, og sted, hvor du viser tidslinjen i en separat kolonne til venstre. Det giver bedre overblik.
    4. Brug også i dette afsnit strukturen: årstal, uddannelse, universitetets navn, sted. Du bør ikke gentage, hvornår du forventer at afslutte uddannelsen. Du skal for hver af de fremhævede dele af uddannelsen skrive, hvad du arbejdede med, og hvad du allerede har fået erfaringer med og kompetencer indenfor. Præsentér gerne et par projekter fra studiet ved at svare på to spørgsmål: Hvad lavede du? Hvad var resultatet af det? Det vil være rigtig godt, hvis du kan give eksempler, der er relateret til kravene eller opgaverne i det job, du søger.
    5. Normalt anbefaler vi kun at skrive bachelor-, master- og ph.d.-uddannelse på sit CV. Men i dit tilfælde er den gymnasiale uddannelse interessant, fordi du har læst i udlandet. Så behold det, og tænk over, hvordan du kan fremhæve de kompetencer, du opnåede i udlandet.
    6. Flyt denne tekst til uddannelsesafsnittet under din bacheloruddannelse, og forkort det ved at præsentere dine handlinger og resultatet af dem med udsagnsord.
    7. Skriv to separate afsnit om dine tekniske kompetencer og dine sprogkundskaber. Personlige kompetencer anbefaler vi, at du demonstrerer i de afsnit om erfaringer, så du viser, hvordan du konkret fik udviklet disse. Det styrker troværdigheden, når dine kompetencer er koblet på konkrete erfaringer.
    8. Frivilligt arbejde er lige så meget værd som almindelig arbejdserfaring, så skriv om det i afsnittet med arbejdserfaring.
    9. Skriv et par referencer med navn, stilling, virksomhed og telefonnummer. Eller skriv, at de kan fremsendes efter anmodning.

Det færdige og gode CV

Den ingeniørstuderende har nu forbedret sit CV efter input fra karriererådgiver Kristi Johvik fra Karrierecenteret på DTU. Her er Kristi Johviks kommentarer til den nye version.

CV’et er nu blevet klart målrettet mod det konkrete job. Det er samtidig blevet nemt og hurtigt for arbejdsgiveren at overskue, hvilke erfaringer og kompetencer ansøgeren kommer med.

      1. Profilteksten er mere målrettet den profil, som COWI søger, med fokus på relevante erfaringer og kompetencer opnået.
      2. Ansøgeren har byttet rundt på afsnittene om arbejdserfaring og uddannelse. Nu står uddannelsen øverst, så virksomheden hurtigt kan se den relevante erfaring, som han indtil videre har fået fra sin uddannelse. Både dette afsnit og afsnittet om arbejdserfaring er blevet meget lettere at læse og giver hurtigt overblik takket være den ensartede struktur med både årstal i separat venstre menu og tydelige overskrifter.
      3. Bacheloropgaven, som før fyldte lidt for meget, er beskrevet kortere og mere tydeligt i forhold til opgaver og resultater.
      4. Ansøgeren har under hver arbejdserfaring besvaret to spørgsmål: Hvad lavede jeg, og hvad var resultatet af det (hvilke kompetencer udviklede jeg)? Det giver struktur til hele afsnittet, som gør det let at læse; og hvad der er endnu vigtigere, så er ansøgerens erfaringer og kompetencer synlige for læseren. Virksomheden kan nu se, hvordan ansøgeren har udviklet de personlige kompetencer, som før stod uden eksempler i et separat afsnit sammen med de tekniske kompetencer.
      5. Der er kommet et separat afsnit om sprogfærdigheder. De stod før i profilteksten.
      6. Ansøgerens alder er blevet listestof i stedet for at stå i profilteksten.