Dit personlige brand er forskellen mellem succes og fiasko
Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Glenn Jacobsen er administrerende direktør
i konsulentvirksomheden Inspira. Han er desuden forfatter, rådgiver, coach og underviser inden for strategi, branding samt kommercielt og personligt lederskab.
Foto: Morten Jerichau.
Uanset om du er bevidst om det eller ej, har du et personligt brand, som præger dine muligheder i job og karriere. Du brander dig i alt, hvad du siger og gør.
Det kan have effekt på dine jobmuligheder, om du er skarp på at være og vise den bedste version af dig selv. Hvordan opfatter andre dig? Hvad tænker, mener og siger de om dig? Hvad husker de dig for? Det skal du ikke undervurdere betydningen af for dine muligheder i arbejdslivet, siger Glenn Jacobsen, der er rådgiver, coach og forfatter til bogen ’Vil du det? Har du det? Så vis det! Din person som brand’.
”Allerede at dømme ud fra den måde, du indtager et rum på, begynder folk at have en mening om dig. Dit brand er den måde, du virker på andre. Det aftryk, du sætter. De indtryk, du efterlader. Det er, hvad for eksempel headhuntere, dit netværk og andre husker dig for, når du går igen,” siger Glenn Jacobsen. ”Det kan være små ting, der gør en forskel, hvis man tager to kandidater med de samme kvalifikationer ind til samtale. Hvem vælger man, når fagligheden står lige? Så vælger man ud fra personligheden eller i bred forstand kandidatens personlige brand.”
At definere sig selv
Nogle mennesker, især yngre, har en tendens til at undervurdere betydningen af personlighed i jobsøgningen og arbejdslivet.
”Det er vigtigt at tage ansvar for selv at skabe sit eget brand, for ellers gør andre det for dig,” siger Glenn Jacobsen. ”Det starter med at definere sig selv. Det vil sige at blive bevidst om: Hvem er jeg? Hvilke værdier står jeg fast på?
Hvad er det for en personlighed, jeg bringer med mig i mit arbejde? Hvilke ambitioner har jeg?” siger han.
Gode råd til at pleje dit personlige brand på sociale medier:
- LinkedIn: Oplagt sted at have en offentlig profil med et godt billede, en indledende tekst om, hvad du vil professionelt, og en række eksempler på dine kvalifikationer.
- Facebook: Facebook-profilen skal ikke være åben. Private forum skal forblive private. Du mister professionel autoritet, hvis alle kan se ind i dit privatliv. Husk, at nogle billeder og andre oplysninger stadig er synlige for alle. De skal sende de rette signaler.
- Instagram: Tjek, om din profil er åben eller lukket. Hvis den er åben, skal indholdet bakke op om din professionelle profil.
Kilde: Glenn Jacobsen.
At iscenesætte sig selv
Næste fase er at iscenesætte sig selv.
”Det handler om at skelne mellem personen og den persona, som jeg gerne vil vise. Hvilken side af mig selv vil jeg gerne vise? For hvem og hvad vil jeg gerne være kendt og allerhelst anerkendt? Der skal i høj grad være integritet og autenticitet i det. Billedet skal være sandfærdigt. Jeg kan godt være ambitiøs, men ikke så meget, at det bliver utroværdigt,” siger Glenn Jacobsen.
At kommunikere sig selv
Kommunikation af dit personlige brand foregår alle steder, hvor du har kontakt med andre og i alle relationer i arbejdslivet. I kantinen, til et møde, i din ansøgning eller på sociale medier.
”Kommunikationen foregår både online og offline, verbalt og non-verbalt. Det er nu, jeg beviser, at jeg er den person, jeg giver mig ud for at være. Det kan være meget subtilt. Noget fra påklædningen kan tage opmærksomhed fra fagligheden. Hvis jeg opfattes sjusket og usoigneret, kan det ødelægge alt, der kommer ud af munden. Man skal være den bedste udgave af sig selv i alle facetter.”
Men lad være med at overspille.
”Man skal være i personlig balance og fremstå som et realistisk menneske med begge fødder på jorden. Det handler ikke om, at man skal spille en anden rolle, end den man er,” siger Glenn Jacobsen.
At lede sig selv
At lede sig selv og at være tro over for det, der betyder noget, er gennemgående i hele arbejdet med det personlige brand.
”Det kræver personligt lederskab at forvalte sit brand og at gøre sig tanker om det langsigtede perspektiv. Hvordan undgår jeg for eksempel at stille op i en sammenhæng, hvor det ikke er godt for mit brand? Det handler om at foretage bevidste og modige både til- og fravalg, og det kan være svært. Men hvis jeg har en værdi, der handler om at beskytte miljøet, skal jeg så gå ind i en virksomhed, som ikke gør miljøet godt? Hvis jeg har en human indstilling til, at mennesker skal være ordentlige over for hinanden, skal jeg så sige fra allerede i rekrutteringsfasen, hvis jeg oplever det modsatte?” siger Glenn Jacobsen, der opfordrer til at gå afbalanceret til værks. ”I jagten på at blive til noget, kan vi glemme at være nogen. Vi jagter drømmene, pengene, avancementet. Men det er vigtigt at holde fast i at være et helt menneske, der balancerer mellem arbejds- og privatliv og har tid til at være i sig selv.”