Close

En skarp LinkedIn-profil er som en dør på klem

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

I Danmark har omkring to millioner allerede en LinkedIn-profil. Heriblandt ledere, HR-folk og rekrutteringsfirmaer, som bruger mediet aktivt, når de ansætter medarbejdere.

Anna Lørup afholder jævnligt workshops i effektivt brug af LinkedIn. Foto: Dima Veber
Læs evt. mere om at optimere din LinkedIn-profil på: www.aka.dk/jobsogning/linkedin/

”Vi ved fra Rekrutteringsanalysen 2016, at 67 procent af virksomhederne researcher en kommende medarbejder via LinkedIn, og at 95 procent tjekker referencer på kommende medarbejdere. Derfor er der rigtig god grund til, at din profil står knivskarpt,” fortæller Anna Lørup, der er seniorkonsulent i Akademikernes A-kasse, hvor hun blandt andet afholder workshops i effektivt brug af LinkedIn.
LinkedIn er en smart genvej for virksom­heder. Her kan de hurtigt få et overblik over, hvem de har med at gøre, og hvor de kan tage referencer. Men det er også et redskab for ansøgere til at komme i betragtning og gøre opmærksom på sig selv. ”Som ansøger kan dine referencer og anbefalinger på LinkedIn hjælpe dig med at etablere en relation, allerede før relationen egentlig indtræffer. I det hele taget gælder det, at jo enklere, smartere og mere præcist, du kan præsentere informationerne om dig selv, desto stærkere står du – specielt som nyuddannet, hvor du ikke har så meget erfaring at prale med,” siger hun.
Som nyuddannet kan det være en udfordring, at dit LinkedIn-netværk ikke er så udbygget. ”Men så må du tænke kreativt og udnytte det netværk, du har. Der vil altid være en studievejleder, en specialevejleder og en lang række studiekammerater, som måske er færdige og kommet videre, og som gerne vil lægge et godt ord ind for dig. I det hele taget gælder det om at connecte med alle de mennesker, der kender din faglige profil, og som kan anbefale dig,” siger hun.
Her er Anna Lørups fem bedste bud på, hvordan du kan optimere din LinkedIn-profil:

Udnyt pladsen effektivt
Nogle felter er søgbare på LinkedIn. Her er det vigtigt at være så præcis, at ens profil dukker op i de rigtige søgninger. I de første linjer efter dit navn har man 120 anslag til rådighed til med nøgleord at beskrive sin arbejdstitel, sit niveau, sit fagområde og sine kernekompetencer. Udnyt pladsen effektivt til sidste bogstav.

Søg inspiration hos andre
Hvis man nu ikke er det store ord-mennesker, kan det være svært at finde de rigtige nøgleord. Her er det en god idé at tænke i de kompetencer, som du fik på studiet. Det er måske ord som produktionsoptimering, projektledelse eller kvalitetssikring. Man kan også søge inspiration hos andre med samme studieretning eller læse jobannoncer og se, hvad arbejdsgivere efterlyser i de stillinger, som du kunne tænke dig at søge.

Beskriv dig selv – kort og godt
I feltet efter dit navn og nøgleordene har du mulighed for at folde ud, hvem du er, hvad du kan bidrage med, og hvad du vil. Beskrivelsen her skal være en appetitvækker til arbejdsgiveren, hvor du sælger dig selv. Skriv kort og godt – ikke for kort, men præcist så langt, at det vækker interesse. Lav eventuelt en kladde i Word, før du skriver i LinkedIn-skabelonen på nettet. Vis den gerne til studiekammerater og andre for at få deres respons.

Brug LinkedIn som et menneske-bibliotek
Læs andres profiler, og bliv inspireret af dem. Nogle er bange for gøre det, fordi man efterlader et spor – men drop den tankegang, og gør det i stedet åbent. Skriv til dem, at du har været inde og kigge på deres profil, som du synes ser spændende ud. Benyt eventuelt chancen til at rose den og til at blive forbundet med de pågældende, gerne ledsaget af en venlig hilsen og en begrundelse. For eksempel: Vi kender ikke hinanden, men jeg kan se, at du også er ingeniør, og at vi arbejder inden for det samme felt. Vil du være med i mit netværk, så vi kan dele viden?

Som ansøger kan dine referencer og anbefalinger på LinkedIn hjælpe dig med at etablere en relation, allerede før relationen egentlig indtræffer.”
Anna Lørup, seniorkonsulent i Akademikernes A-kasse

Hold din profil varm
Det er dine handlinger, der afgør, hvor synlig du bliver. Så derfor: brug din profil jævnligt – som minimum et par gange om ugen. Vigtigst af alt er, at du udvider dit netværk. Mange begår den fejl, at de tænker; mit netværk er dem, jeg har. Man skal hellere tænke; mit netværk skal vokse med dem, jeg endnu ikke har, men burde have, som kan hjælpe mig videre.
Det er også vigtigt, at man reagerer – dvs. liker, deler, kommenterer eller poster. Det fortæller noget om, hvem du er, hvad du interesserer dig for, og hvordan du indgår i dialog med andre. Her kan du overveje at tænke strategisk og kun være aktiv på LinkedIn i forhold til dit ’brand’ og din ekspertise.
Hvis man vælger den strategi, så skal
man huske det i forhold til posts, likes, delinger og kommentarer. Her er det en god idé at tænke sin strategi igennem. Du skal være klar over: Hvad du gerne vil opnå, hvorfor du gør det, og hvad der er dit mål
– vil du f.eks. have kontakter, dele viden eller søge informationer?