Close

Erhvervserfaring vægter højt

IT-minds

Johanne Wibroe, leder i Sweco Danmarks Water-afdeling. Sweco hed indtil 1. oktober sidste år Grontmij A/S, inden de blev opkøbt.

Hvad ser I efter, når I skal ansætte en nyuddannet ingeniør?
Det betyder virkelig meget for mig at se i en ansøgning, at vedkommende har haft et relevant studiejob, for så ved jeg, at de kender branchen. Jeg havde selv studiejob, mens jeg studerede på DTU, og det gjorde mig sikker på, at jeg ville være rådgiver, og at jeg gerne ville arbejde med grundvand. Firmaet gik ind og lærte mig det en hel del, fordi fagområdet ikke var så opdateret på DTU dengang.

Hvad er vigtigst for jer: karakterer eller CV?
Selvfølgelig er det vigtigt med et højt fagligt niveau, og det kan til dels ses af karakterer, men tallene viser ikke noget om, hvor meget man f.eks. arbejdede på sidelinjen, og om man var engageret i foreninger eller lign. Tallene viser heller ikke noget om, hvordan du performer på en arbejdsplads, når du skal ud i det virkelige liv. Her skal du have et job til at køre sideløbende med et familie- og fritidsliv, så det er jo at rart, hvis du kan vise i dit CV, at det kan du godt håndtere. Nogle karakterer kan være vigtigere end andre, hvis der er noget fagspecifikt relevant for jobbet, så skal den helst sidde i skabet, her kunne det f.eks. være hydraulisk modellering.

Får man fast job på høje karakterer?
Det vil jeg ikke sige. Vi efterspørger selvstændige, selvkørende dimittender med en høj faglighed. Du skal have noget drive og en personlighed, så det kan jo gå i mange retninger. Vi søger dem, der vil noget, og som har forståelse for, at vi arbejder sammen med hinanden og vores kunder.

Er det vigtigt at blive færdig til normeret tid?
Nej, ikke hvis du har brugt tiden på praktik eller studiejob. Så har du f.eks. skabt dig netværk til dit speciale, fået mulighed for at lave case-opgaver ude i den virkelige verden el. lign. Jeg tror, at alle nyuddannede ingeniører i min afdeling enten har været studentermedhjælpere eller haft studiejob. Det er en god symbiose.

Hvad betyder det for jer, at man har været på et udlandsophold?
Det kommer an på stillingen, men hvis vi har et marked, hvor kandidaten f.eks. har sprogkompetencer, kan det være relevant. Udlandsophold signalerer eventyrlyst, men det indtryk kan jeg jo også få af dig, hvis du er typen der i din fritid sejler verden rundt. Jeg kan jo ikke nødvendigvis vide, om du lærte noget i de 4-5 måneder, du var i Singapore på et semester, eller om du bare hyggede dig?

Hvad er vigtigst? Studiejob, høje karakterer eller erhvervserfaring?
Det kommer an på, hvad det er for en stilling, vi snakker om. Du kan f.eks. have udarbejdet et speciale, hvor vi er interesseret i emnet. Så er karaktereren selvfølgelig vigtig. Generelt er det superfint, hvis man har lavet noget sammen med en virksomhed. Erhvervserfaring vægter højt – for hvis du ikke engang har haft et fritidsjob i gymnasiet – så skal vi jo starte med at lære dig hvad det vil sige at arbejde og stå til ansvar overfor kunder og kolleger.

Er børnefødsler en karrierestopper?
Har du fået børn på studiet – ja, så har du små børn der kræver din opmærksomhed, når du starter arbejde. Har du ikke fået dem på studiet, så kan du give den fuld gas, men så kommer der et tidspunkt, hvor du må tage en pause og gå på barsel. Overordnet set vil jeg sige, at børn skal man få, når man har lyst til dem. Langt de fleste af os får dem og det skal erhvervslivet kunne håndtere. Der er ingen generel regel om det, men selvfølgelig kan jeg hæfte mig ved familieforhold i den samlede profil, hvis der en, der med kort varsel skal sendes til Sri Lanka. Men som sagt: vi er interesserede i kandidaten, så vi ser mere på afdelingens sammensætning. Har vi de forskellige profiler?