
Et studiejob kan give dig et forspring
Tips til karrieren:
- Søg dit første job, mens du stadig er studerende. Så kan du også skrive i ansøgningen, at du er i gang med dit speciale.
- Sommerferien er ikke en god periode at søge job i – dem, der skal ansætte dig, er sikkert på ferie og tænker først på nyansættelser igen i august-september måned. Vær klar med ansøgninger og CV i maj og juni.
- Vær synlig. Jobmesser og speed-dating med virksomheder er eksempler på arrangementer, der kan holde dig i gang med at præsentere dig selv og øve din elevatortale (se artiklen Jobmesse – den uforpligtende jobsamtale). Begynd også at gå til arrangementer i din fagforening, dit praktiksted eller der, hvor du havde studiejob.
- Vær opdateret fagligt. Man får sjældent et job på at sidde derhjemme og gemme sig bag computerskærmen. Vær synlig og deltag f.eks. i en relevant ph.d.-forelæsning, hvor der kan dukke mange interessante mennesker op. Har du et visitkort, kan du give det til dem du snakker med. Bagefter sender du også LinkedIn-invitationer ud til med en personlig hilsen og motivation for at I skal forbindes på LinkedIn.
- Find andre. Der er mange ledige i Danmark – og dem kan du måske lære noget af. Jobsøgningsnetværk a la NJAM har over 24.000 medlemmer landet over og en del gratis arrangementer. Du finder dem både på LinkedIn, facebook og web.
- Personlig velvære: Sørg for motion og dagslys, så du ikke bliver deprimeret og initiativløs. Vær stadig social og undgå at tabuisere din egen situation. Det er hverken forbudt at tage i biografen eller på en ferie med familie eller gode venner.
Hold gejsten oppe og begynd allerede at søge job under uddannelsen.
Er du så heldig, at du har haft et relevant studiejob, er du allerede foran på point, når du skal søge dit første job: Du har arbejdserfaring, du har netværk, og du ved nok mere om, hvilket fagområde du vil satse på, end ham eller hende, der har siddet med snuden i bøgerne i fem år.
Ligesom det kræver disciplin at få afleveret sit speciale til tiden, er det krævende, hvis du er ledig som dimittend. Det kan jo ske, at du er blandt de 13,8 % nyuddannede, der mangler job den dag, du forlader dit uddannelsessted for sidste gang, se artiklen Velkommen på det skæve arbejdsmarked. Det er ikke nødvendigvis et problem, hvis du sørger for at holde dig i gang og holder motivationen oppe. Det kan være på helt dagligdags spørgsmål såsom at stå op, tage tøj på og få hverdagen til at fungere med familie og venner. Mærkeligt nok kan også ledige blive ramt af stress som en blanding af egne forventninger om at få sine kompetencer i spil hurtigst muligt, omgivelsernes pres og antallet af afslag på jobansøgninger. Det kan føles uendelig kedeligt kun at overholde deadlines fra Jobnets check-ind-system, Jobcenterets indkaldelser, møder med din jobkonsulent eller andre, der har en kontrolfunktion overfor dig, så sørg for at der også sker positive ting for dig.
Gør gerne alle opmærksom på, at du er jobsøgende. Hvem som helst. I første linje på din LinkedIn-profil. Til tante Odas fødselsdag og ingeniør Knuds afskedsreception. På jobmesser og til virksomhedsbesøg. Til Røde Kors-indsamlingen på lørdag eller til fodboldtræningen på onsdag. Det er ingen skam at skrive i en ansøgning, at du er ledig som nyuddannet, så det skal ikke være en hemmelighed, du bærer rundt på.
Sørg for at gå til faglige arrangementer, både med nyuddannede men også meget gerne i andre faglige fællesskaber. Spørg mindre virksomheder om de har brug for en ingeniør og inviter dig selv på kaffe. Du kan finde de mindre virksomheder i dit lokalområde ved at søge i Bisnode eller Proff.dk på brancher og antal ansatte.
Kilder: IDA, AAK, JobIndex, Jobsogningsguide.dk.