
Få det fede job i udlandet
Dine muligheder og din løn afhænger af, om du er udsendt, udstationeret eller bare arbejder i et andet land.
Mange nyuddannede drømmer om et job i udlandet. Men som du også har kunnet læse i studieafsnittet, er dine chancer større, hvis du tidligere har været udenlands og skaffet dig kontakter og viden. Ansættelsesprocedurer varierer fra land til land, så det er altid en god idé at høre andre, der har søgt job i udlandet, hvordan de har gjort. I USA er race og hudfarve f.eks. et stort issue, så det er ikke sikkert, at du skal sætte foto på dit CV. Men det er bedst, hvis du hører nogle, der arbejder i samme virksomhed om skik og brug, inden du søger og fremsender dit CV.
Det skal du overveje, inden du søger job i udlandet
Kultur: Hvordan fungerer virksomheden? Er den hierarkisk opbygget eller er der en flad struktur og kommandovej i organisationen? Hvordan er landets gå-ud-kultur? Kan kvinder og mænd gøre det samme – og må kvinder gå ud alene? Må kvinder f.eks. lede mænd? Er der nogle uskrevne regler, du skal kende, så dine kollegaer f.eks. ikke taber ansigt overfor dig eller chefen? Kan man dyrke udendørs sport eller kører man rundt til alting i bil? Skal jeg finde jakkesættet og slipset frem på arbejde eller kan jeg møde casual klædt? Kan man arbejde hjemme, eller forventes der 40-50 timers arbejdsuge på kontoret?
Politik: Hvordan får jeg visum – og tager det lang tid? Er der ind- og udrejseregler, der betyder noget for mit velbefindende? Kan jeg let få besøg af familie og venner fra Danmark eller skal det planlægges i god tid? Hvordan fungerer politi, hospitalsvæsen og andre myndigheder? Skal der f.eks. bruges en halv arbejdsdag på posthuset på at betale regninger? Skal du udstationeres, så snak med de danskere, der allerede er udsendt om hverdagen og det praktiske.
Forventninger: Hvordan ønsker du selv at arbejde? Skal du være projektleder og/eller selv blive ledt af nogle? Skal der være tid til fritid og venner eller er det fuld skrue på karrieren med mange arbejdstimer hver dag? Er det vigtigt for dig at få en høj løn? Eller vil du hellere have lokale oplevelser? Vil du have en bil stillet til rådighed? Hvor forskellig fra den danske kultur må arbejdspladsen og landet være? Hvor stort et behov har du for tryghed og selskab?
Kontrakt: Har jeg et opsigelsesvarsel? Er jeg beskyttet som herhjemme mod ulykker? Hvordan er arbejdsmiljøreglerne? Får jeg løn under ferie? Er jeg omfattet af en konkurrenceklausul, hvis jeg rejser hjem eller ønsker at skifte firma? Er der betalt transport ud og hjem, ved sygdom i familien eller akutte situationer, hvor jeg bliver nødt til at rejse? Hvordan er skattereglerne? Er min løn tydelig eller for eksempel afhængig af bonus?
Klima: Er der koldt eller varmt? Ja, er der så varmt, så man faktisk slet ikke er udendørs – sådan kan det godt være i Mellemøsten og lande på den arabiske halvø. I den modsatte pol ligger Grønland, hvor der for eksempel kan være mørkt store dele af året. Er du parat til de klimamæssige udfordringer i et andet land?
Personlige omkostninger: Har du en kæreste, skal du naturligvis afklare med hende eller ham, hvordan I gør. Har I faste møder på Skype? Skal kæresten komme på besøg eller endda rejse med til det nye land? Det kræver også en indsats fra dig at holde kontakt med familie og venner, når nye kollegaer og nyt arbejde kommer til at tage din opmærksomhed. Hvordan vil du holde kontakt med dem i den periode, du er væk? Hvor mange vil du have på besøg og i givet fald hvor længe? Kan det kombineres med dit arbejde, at du også holder fri og er turistguide for dine gæster?
Økonomiske omkostninger: Nogle lande ligner os – især Vesteuropa. Østeuropa, USA og Australien kan være lidt billigere, alt efter placering – storbyer er dyrere end landdistrikter. Schweiz, Skandinavien og Singapore er dyrere end herhjemme. Det øvrige Asien er billigere.