Close

Få hjælp i gamle arkiver til uopfordrede ansøgninger

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Har du synske evner? Er du god til at gætte andres behov? Ja, så er det let at skrive en uopfordret ansøgning. Ellers må du arbejde for sagen.

Når man søger en opslået stilling, så ved man, hvilke færdigheder virksomheden har brug for, og hvilke kompetencer de er på jagt efter blandt ansøgerne. Med en uopfordret ansøgning er man ladt anderledes i stikken.
”Man har ikke en målskive at sigte efter, og så er det svært. Man skal mere eller mindre gætte sig frem til virksomhedens behov, og hvad de kan bruge én til. Og hvis man gætter rigtigt, er man sej. Chancen er dog meget større, hvis man underbygger gætværket med en grundig research,” siger specialkonsulent Rikke Bjerregård Jespersen fra Karrierecenteret på DTU.

Hav antennerne ude og hold dig opdateret
Karrieren begynder ikke den dag, man står med eksamensbeviset i hånden. Man kan løbende blive karriereparat, mens man læser.
Her er nogle tip:

  • Gem jobopslag, mens du studere
  • Alle de jobopslag, der har vækket din interesse, mens du studerer, kan det være godt at gemme, fordi de måske kan inspirere dig til at søge lidt uden for dit felt.

  • Følg studiekammerater på LinkedIn
  • Hold øje med, hvor dine studiekammerater arbejder, og hvad de beskæftiger sig med. De udgør et vigtigt netværk for dig og kan være værdifulde referencepersoner i dine ansøgninger.

  • Hold dig opdateret
  • Læs erhvervsnyheder i magasiner og aviser om ingeniørvirksomheder i hastig vækst. Børsen kårer f.eks. hvert år gazelle-virksomheder, der vækster hurtigt og dermed jævnligt har brug for flere ingeniører. Gå også i arkiverne, og læs de ikke top-aktuelle nyheder.

Gå ombord i gamle arkiver
Uanset om man jagter en praktikplads eller en opslået stilling, så kan for længst forældede jobopslag hjælpe én på vej.
”Normalt forsvinder jobopslag, når stillingen er besat. Men opslagene ligger i arkiverne, og her kan man stadig finde dem. Stillingsopslagene er fyldt med masser af informationer om arbejdsopgaver, og hvilke kompetencer der tidligere er efterspurgt. Man kan også opdage halvstore virksomheder, som man ikke kendte til,” fortæller Rikke Bjerregård Jespersen.
De forældede jobopslag kan også give et hint om, hvornår virksomheden næste gang får brug for en ingeniør.
”Lad os sige, at der går cirka tre år imellem en ingeniør har fået sit første job, til han eller hun cykler videre til noget andet. Så man kan gå på jagt i de tre år gamle job­opslag, for her vil der måske snart være en rotation på vej. Alt andet lige vil chancerne være forøgede, hvis man sender den virksomhed en uopfordret ansøgning,” påpeger Rikke Bjerregård Jespersen.

Ret personlig henvendelse
Forældede jobopslag indeholder andre godbidder og værdifulde kontaktoplysninger.
”De er fyldt med masser af informationer om virksomhederne, og der vil også ofte være angivet en kontaktperson, som man kan rette henvendelse til. Hvis man sender sin ansøgning til personaleafdelingen i en virksomhed, vil de mange gange åbne den, sende et høfligt afslag og derefter arkivere ansøgningen lodret. Men hvis man derimod sender ansøgningen til en navngiven kontaktperson, så er der større chancer for, at den overhovedet bliver læst,” fortæller hun.
Ledere skifter også job, så tjek på ­LinkedIn, om kontaktpersonen stadig sidder på samme post. Samtidig kan man måske benytte chancen til at oprette for­bindelse.
”Det er også en god ide at kontakte vedkommende og spørge sig lidt for. Send gerne en mail først og spørg meget konkret, om du må ringe f.eks. på torsdag kl. 14. Fortæl, at du er meget interesseret i det, som afdelingen beskæftiger sig med. Når man har skrevet, inden man ringer, føles det ikke helt så grænseoverskridende at kontakte personen senere,” fortæller hun.