Close

Klar, parat, job

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Sådan! Josephine Hvid var knivskarp og målrettet i sin ansøgning, forberedte sig grundigt til de mundtlige samtaler – og fik jobbet. Her fortæller hun, hvordan det gik for sig.

’Er du klar til at få banebrydende erfaring inden for produktionsoptimering? Og vil du gerne være med i en stor og hurtigtvoksende organisation, der udvikler unikke produkter fra valle som en del af et af verdens største mejeriselskaber?’
Ja, så klar, tænkte Josephine Hvid, da hun sidste sommer så stillingsannoncen fra Danmark Protein, en del af Arla Foods Ingredients, der igen er en uafhængig virksomhed i Arla Foods.

”Især optimeringsdelen tiltalte mig. Jeg synes, det er udfordrende at arbejde med, hvordan man for eksempel kan bruge mindre vand og varme i produktionen og få mere ud af råmaterialerne,” fortæller hun.
Derfor blev hun kisteglad, da hun blev indkaldt til den første jobsamtale. En stor del af forarbejdet til den mundtlige samtale havde hun allerede hjemmefra.

”Da jeg søgte stillingen, havde jeg målrettet både min ansøgning og mit CV til stillingen og virksomheden. Jeg havde sat mig ind i, hvilke produkter de laver, og hvilken viden jeg havde, der kunne matche dem. Jeg har ikke arbejdet så meget med mælk før, så min force i forhold til Danmark Protein lå mere i de tekniske og kemiske aspekter og de metoder, jeg kender til,” fortæller Josephine Hvid.

 

Hav gode svar parat
Som forberedelse til den første samtale læste Josephine sin ansøgning og sit CV grundigt igennem.
”Mange har nok lavet flere ansøgninger, så det kan måske være svært at huske, hvad man lige skrev i den pågældende ansøgning. Jeg ville være helt sikker på, hvad jeg havde skrevet, så jeg kunne forestille mig, hvad de kunne finde på at spørge ind til, og have et svar klar. Jeg gennemgik også opslaget for at finde ud af, hvad de efterspørger. Det skrev jeg ned i mine noter, og så skrev jeg ned, hvad jeg kunne tilbyde i forhold til deres ønsker,” siger hun. Hun var også ret sikker på, at hun ville få et spørgsmål, der mere åbent gik på, om ’hun kunne fortælle lidt om sig selv’.
”Derfor havde jeg også forberedt en lille elevatortale, hvor jeg fik flettet lidt ind om min personlighed. Den havde jeg øvet mig på, for den skal gerne komme rimeligt flydende,” fortæller Josephine Hvid.

Vigtig samtale
Til den første samtale kredsede spørgsmålene meget om Josephine som person. Om for eksempel temperament, tålmodighed, grundighed eller evne til at skabe relationer.
”De spurgte også ind til, hvor jeg boede, og om jeg ville være parat til at flytte. Danmark Protein ligger i Videbæk, to timer fra Aalborg, hvor jeg boede dengang.
Jeg tror, at de ville synes, at det var uholdbart i længden, hvis jeg forestillede mig at pendle to timer hver vej – hver dag. De ville gerne ansætte en person, der ville blive i stillingen i flere år. Lige nu bor jeg i Videbæk, men på længere sigt flytter min kæreste og jeg nok til Herning eller Viborg, hvor han kan få job,” fortæller hun.

Om hun var afslappet undervejs? ”Nej, det vil jeg ikke sige – og det tror jeg aldrig, at man bliver. Man sidder jo i en situation, hvor man bliver bedømt og derfor gerne vil gøre sit bedste. Og endelig ville jeg jo gerne have jobbet, for jeg har altid tænkt, at det kunne være spændende at arbejde med fødevarer, og samtidig synes jeg, at optimering er en interessant disciplin. I dette job kunne jeg få begge dele,” siger hun.

’Vi vil gerne tale med dig igen’

Glæden var stor, da hun en uges tid senere fik en opringning, hvor hun blev inviteret til en yderligere samtale.
”Jeg blev så glad og faktisk også overrasket. Igen læste jeg op på mit CV og min ansøgning, men ellers gjorde jeg ikke noget specielt for at gøre mig mere parat,” siger hun.
Næste samtale var meget anderledes end den første.
”Mellem de to samtaler havde jeg online udfyldt to test, og den næste samtale handlede meget om dem. Men vi snakkede også om, hvad jeg tidligere havde arbejdet med, og for eksempel om, hvordan jeg ville håndtere konflikter og forskellige arbejdssituationer. Det er spørgsmål, man lige skal tænke lidt over. Så er det lettere at svare på, hvordan man er som person. Det kan man gøre på mange måder og derved fremstille sig selv i et mere eller mindre positivt lys. Jeg tror, det er meget vigtigt, at man er ærlig, men man skal virkelig belægge sine ord på den rigtige måde,” fortæller Josephine Hvid.

Igen var det ikke nogen afslappende oplevelse.
”Bagefter følte jeg ikke, at jeg kunne have gjort det meget anderledes – jeg synes, at jeg gjorde mit bedste. Da jeg fik en opringning om, at jeg havde fået jobbet, blev jeg både overrasket og glad. Nu havde jeg gået i skole i så lang tid, og nu var jeg færdig og havde ovenikøbet fået mit første job. Jeg var på en gang både lettet og glad,” siger hun.
Tilbage var kun at forhandle lønnen på plads.
”Jeg fik tilbudt en løn, som lå meget tæt op ad det, IDA anbefaler, så det sagde jeg ja til. Jeg tror, at som nyuddannet takker man ja til det, man får tilbudt. For det er jo helt vildt at komme fra en SU og pludselig få det syvdobbelte,” siger Josephine Hvid.