Close

Få styr på dine kompetencer

Når du skal udarbejde et basis-cv, skal du have styr på, hvad du egentlig kan. Måske har jobbet i Føtex lært dig noget om kundekontakt?

Rekrutteringsbureauet Capax anbefaler, at du udarbejder et basis-cv, som du kan håndplukke fra, når du skal søge konkrete jobs.
Basis-cvet skal ikke sendes til nogen, men være din egen huskeseddel over, hvad du kan og har lært. Du kan dele det op i områder og kompetencer (uddannelse, erhvervserfaring, fritid f.eks.) hvorunder du kommer med en nærmere beskrivelse.

Som nyuddannet er det helt i orden, at dit cv begynder med din uddannelse, for det er jo her, du har tilbragt størstedelen af din tid de seneste 3-6 år. Her skal du fremhæve, hvorfor du læste den studieretning, du gjorde. Fremhæv de fag, du har størst interesse i. Det vil også hjælpe dig til at opdage, hvilke stillinger, der er relevante for dig at søge. I dit basis-cv kan du godt line mange kurser, fag og specialet op, men når du søger en specifik stilling skal du fremhæve de specielle fag, der matcher det job, du søger.

“Fremhæv specielle fag, hvis det matcher det job, du søger. Hvis du liner alt op, drukner det, du gerne vil fremhæve.“ – Marianne Petersen

Under erhvervserfaring kan du skrive studiejob. De fagligt relevante skal selvfølgelig have nogle nøgleord med på vejen. Ikke studierelevante job behøver du kun at nævne, hvis du kan ”oversætte” det til en kompetence, som virksomhederne efterspørger. Job i et supermarked, sommertjansen som bartender el.lign. kan måske have givet dig kompetencer indenfor samarbejde, konfliktløsning, kundekontakt eller at arbejde selvstændigt, at lægge en vagtplan, at oplære nye medarbejdere? Nogle af disse egenskaber kan du tage med dig over i dit målrettede cv, hvis det matcher nogle værdier hos den virksomhed, du søger job i.

Det kan være svært at afkode en jobannonce, når du skal målrette dit cv. Find ud af, hvad der er det væsentligste for virksomheden – enten på hjemmeside eller ved at ringe til dem. Det kan være svært at ringe, men find inspiration på hjemmesiden. Hvis du har forberedt 2-3 spørgsmål, behøver du ikke forstyrre den ansættelsesansvarlige særligt længe. Og hvis dine spørgsmål er relevante, bliver du heller ikke afvist.

Spørgsmål kunne være:

  • Hvilke af de kvalifikationer, I nævner i jobannoncen er de tre vigtigste?
  • Skal personen, der får stillingen, have særlige karaktertræk (udadvendt, innovativ el.lign)?
  • Hvad skal jeg lægge vægt på for at I synes, at min profil er interessant?

På den måde får du nogle tips om, hvad er vigtigst at fremhæve i både ansøgning og cv. Så viser du også, at du kan tage et selvstændigt initiativ og har gjort det indledende arbejde med at lære virksomheden at kende. Husk at få fat på den rette person.

Kilde: Marianne Petersen, Capax