Close

Færdig – og uden job

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Måske går der lidt tid efter den sidste eksamen til du begynder i dit første job. Så her er en guide til alt det med a-kasse, dagpenge og Jobnet.

Hvornår er det en god idé at melde sig ind i en a-kasse?
Hvis du melder dig ind ét år før, du afslutter uddannelsen, kan du få dagpenge fra første dag som nyuddannet. Hvis du venter med at melde dig ind til du er færdig kan du først få dagpenge en måned senere.

Hvorfor melde sig ind i en a-kasse?
Som medlem af en a-kasse har du en slags forsikring, der som hovedregel betyder, at du som arbejdsløs kan få dagpenge i to år uanset dine øvrige økonomiske forhold. Hvis du ikke er medlem af en a-kasse, kan du som ledig søge hjælp i kommunen, men den økonomiske hjælp vil afhænge af, om du og din eventuelle ægtefælle har formue eller indtægter.

Hvad koster a-kassen?
Som studerende er det som regel gratis at være medlem af en a-kasse. Derefter koster det 436 kr. om måneden (2018-tal) at være medlem af Akademikernes A-kasse, der ifølge eget udsagn er landets billigste a-kasse for akademikere. Man melder sig ind i a-kassen via hjemmesiden.

Hvornår kan man melde sig ledig som nyuddannet?
Når alle eksamener er overstået, og du har fået samtlige karakterer.

Hvordan melder man sig ledig?
Du melder dig ledig på Jobnet. Du opretter dig som bruger med NemID. Du skal angive mindst ét jobønske i Jobnet, og senest to uger efter skal du oprette dit CV og gøre det tilgængeligt, så virksomhederne kan finde dig.

Hvor meget får man i dagpenge som nyuddannet?
Når du er nyuddannet får du det, der hedder dimittendsatsen. Forsørgere får 15.470 kr. om måneden før skat. Ikke-forsørgere får 13.489 kr. før skat (2019-tal). Du optjener ret til at få beregnet en højere sats, når du:

  • har haft ret til dagpenge i seks ­måneder (du behøver ikke have været ledig, blot dagpengeberettiget);
  • har fået indberettet tre måneders indkomst til SKAT efter afslutningen af din uddannelse. Arbejdet skal ligge, efter du er blevet færdig på dit studie;
  • har afsluttet et arbejdsforhold.

Den løn, du har fået for dit arbejde, vil danne grundlag for den nye beregning af dine dagpenge. Du kan højst få 18.866 kr. i dagpenge om måneden før skat (2019-tal).

Får man andet end penge ud af en a-kasse?
Du får sparring om din situation på arbejdsmarkedet med det mål for øje at finde et job, der passer til dig. I Akademikernes
A-kasse bliver du inviteret til et velkomstmøde, og du kan også deltage i workshops om jobsøgning og få målrettet, individuel rådgivning.

Der er workshops om hele processen:
Afklaring af, hvad du brænder for, hvad dine kompetencer er, hvad din jobsøgningsstrategi kan være, og hvad du med fordel kan skrive i en ansøgning og i dit CV. Gennem a-kassen kan du få forslag til job, hvis du opretter en jobprofil. Nogle gange formidler a-kassen også kontakt til virksomheder, der mangler arbejdskraft.

Kilder: jobnet.dk, borger.dk, aka.dk.

 

Hvilke pligter har man, når man har meldt sig ledig?
I jobcentret i kommunen skal du møde op hver måned. Du skal også tjekke, om der er jobforslag i Jobnet mindst hver syvende dag. I a-kassen skal du til samtale, inden der er gået tre måneder, og igen, før der er gået seks måneder. Du skal desuden søge et til to job om ugen – svarende til seks job på fire uger.

Hvad gør man, når man får job?
Når jobbet er i hus, afmelder du dig som ledig på Jobnet. I en periode på seks uger, før du begynder i et fuldtidsjob, behøver du ikke længere at søge job og gå til samtaler i a-kasse og jobcenter.

Hvordan oplever nyuddannede ingeniører starten på deres ledighed?
Cirka halvdelen kommer i arbejde inden for tre måneder fra de dimitterer. Omtrent 90 procent er i arbejde, inden der er gået et år. Disse tal er baseret på medlemmer af Akademikernes A-kasse, som også er medlemmer af IDA.