
Fagforening og a-kasse
En vifte af muligheder
Fagforeningen kan for eksempel læse din kontrakt igennem, inden du skriver under.
Ingeniørernes fagforening, IDA, vil nok være det mest naturlige valg af fagforening, når du er færdig med studiet. Alt efter arbejdsområde kan det også ske, at det er mere relevant med it-fagforeningen Prosa, HK eller Dansk Magisterforening. IDA dækker dog ingeniørområdet meget bredt og giver dig mulighed for at deltage i diverse kurser, efteruddannelse og udvalg. Du får et års gratis medlemskab i din studietid, så det kan være en god idé at melde dig ind mindst et år før du er færdig med studiet. Hermed opnår du også en del muligheder for rabatter på forsikring, bankrenter m.v. som du kan se på IDAs hjemmeside.
Som medlem af IDA får du for eksempel:
- Interaktiv lønberegner via IDAs app.
- Gratis juridisk vurdering af ansættelseskontrakt.
- Rådgivning om jobsøgning og jobsamtale.
- Magasinet ”Ingeniøren” tilsendt hver uge.
- Mulighed for at deltage i kvalificerede debatter og møder indenfor dit fagområde.
- Fagspecifik jobsøgning på Jobfinder.dk og direkte jobopslag på IDA.dk.
- Adgang til efteruddannelse gennem IEF, der også har fokus på dimittender.
Udgift til A-kassen er givet godt ud
Du regner og håber nok med, at der venter et spændende job til dig, når du er færdig med dit studie. Det er dog alligevel en god idé at melde sig ind i en A-kasse, mens du stadig læser.
Hvis du melder dig ind i en A-kasse senest et år før du er færdig på studiet, sikrer du dig retten til at modtage dagpenge med det samme. Derudover er der også andre fordele ved at være medlem af en A-kasse, mens du er studerende. For eksempel kan du få hjælp til at skrive dit CV og ansøgning, og kan deltage i workshops, events og virksomhedsbesøg, som alt sammen kan hjælpe dig til at komme et skridt foran. Og det bedste af det hele – det er alt sammen gratis, hvis du går på en SU-berettiget uddannelse og er under 30 år.
Husk 14-dagsreglen
Hvis du har været studiemedlem af en A-kasse, skal du senest 14 dage efter, at du har færdiggjort uddannelsen melde dig ind igen som nyuddannet fuldtidsmedlem. Hvis du ikke gør det, mister du retten til dagpenge som nyuddannet og bliver derefter nødt til at arbejde i et år, før du igen har optjent retten til dagpenge.
Som nyuddannet kan du regne med at kunne få omkring 15.000 kr. om måneden i dagpenge før skat, og du er berettiget til at modtage dagpengene i to år. Beløbet reguleres en smule til nytår, og du indberetter hver måned til A-kassen i et elektronisk system.
Farvel til studiejob?
Hvis du har et studiejob skal du ikke nødvendigvis sige det op bare fordi du er blevet færdiguddannet og ikke har et fuldtidsjob i sigte. Du kan nemlig sagtens beholde det, mens du får supplerende dagpenge. Og det kan der være rigtig mange fordele ved: Du bevarer en tilknytning til arbejdsmarkedet og får samtidig en højere indkomst. Det er nemlig ikke din løn, der skal trækkes fra i dagpengene, men kun de timer du arbejder. Derfor er der næsten altid en økonomisk gevinst ved at arbejde på nedsat tid ved siden af dagpengene.
Vælger du alligevel at sige dit studiejob op, er det meget vigtigt, du gør det, inden du afslutter studiet. Ellers bliver du nemlig omfattet af de almindelige dagpengeregler, som medfører, at du får tre ugers karantæne, når du siger et job op uden gyldig grund.
Der er frit A-kassevalg i Danmark, og Akademikernes A-kasse er den største på ingeniørområdet. Arbejder du med it, er der f.eks. også mulighed for at vælge PROSAs A-kasse.
Kilder: Akademikernes A-kasse, Ingeniørforeningen IDA, prosa.dk.