
Fagforeninger og A-kasser vil gerne sikre dig tryghed
Er du studiemedlem i en faglig organisation eller en arbejdsløshedskasse? Hvis ikke kan det være en god idé at blive det, inden du er færdig med studiet.

Det er vigtigt med struktur på hverdagene, hvis du er jobsøgende, mener chefkonsulent Mikkel Stausholm Nielsen, chefkonsulent i AKA.
Mens du har gået på din uddannelse, har du nok lagt mærke til, at arbejdsløsheden stiger og falder indenfor forskellige erhverv. Ledighedsprocenten kan være utrolig forskellig for en maskiningeniør, over it-udvikleren til innovationsdesigneren, så din udfordring med at få et arbejde som nyuddannet kan derfor også være meget anderledes end andre dimittenders. Et fællestræk for de fleste uddannelser indenfor ingeniørernes verden er, at udbuddet af arbejde er afhængigt af både den globale udvikling og den danske økonomi. For tiden er der gang i byggeriet mange steder, så er du bygningsingeniør eller lignende, er der gode muligheder for at få job. Off-shore-industrien er derimod gået lidt på land, da oliepriserne er faldet, så lige nu er det sværere at være nyuddannet ingeniør med karrieredrømme hos Mærsk.
Motivation til at søge arbejde
- Begynd tidligt. Søg dit første job, mens du stadig er studerende. Så kan du også skrive i ansøgningen, at du er i gang med dit speciale.
- Pas på ferieperioden. Sommerferien er ikke en god periode at søge job i – dem, der skal ansætte dig, er sikkert på ferie og tænker først på nyansættelser igen i september-oktober måned. Vær klar med ansøgninger og CV i maj og juni. Det samme gælder for dig, der bliver færdig ved årsskiftet. Her bliver mange stillinger, der skal besættes til 1. januar allerede slået op i oktober og november, da juletiden spærrer for ansættelsessamtaler.
- Vær synlig. Jobmesser og speed-dating med virksomheder er eksempler på arrangementer, der kan holde dig i gang med at præsentere dig selv og øve din elevatortale. Begynd også at gå til arrangementer i din fagforening, din A-kasse, på dit praktiksted eller der, hvor du havde studiejob.
- Vær opdateret fagligt. Du får sjældent et job ved at sidde derhjemme og gemme dig bag computerskærmen. Vær synlig og deltag f.eks. i en relevant ph.d.-forelæsning, hvor der kan dukke mange interessante mennesker op. Har du et visitkort, kan du give det til dem, du snakker med? Eller sørg for at få deres kontaktinformationer. Bagefter sender du også LinkedIn-invitationer ud med en personlig hilsen.
- Find andre. Der er mange jobsøgende i Danmark – og dem kan du måske lære noget af. Jobsøgningsnetværk findes både på LinkedIn, i din fagforening og A-kasse. Du finder dem både på LinkedIn, facebook og web.
- Personligt velvære. Sørg for motion og dagslys, så du ikke bliver deprimeret og initiativløs. Vær stadig social og undgå at tabuisere din egen situation. Det er hverken forbudt at tage i biografen eller på en ferie med familie eller gode venner.
Uanset om du har tænkt dig at blive medlem af IDA, Djøf, Magistrene eller en helt fjerde fagforening, så har de alle billige eller gratis medlemskaber for studerende. Det samme gælder A-kasserne, hvor det er vigtigt, at du bliver optaget senest 14 dage efter, at du har fuldført din uddannelse. Melder du dig f.eks. ind i Akademikernes A-kasse (AKA) et år før dimission, slipper du også for tre ugers karantæne, hvis det ender med, at du skal have dagpenge efter sidste eksamen. Det er frivilligt at være med i en fagforening, og der er også frit A-kasse-valg i Danmark.
“I bund og grund er A-kassen en forsikring, du indbetaler til, så du ikke står uden indkomst, hvis uheldet skulle være ude og du ikke får et job, lige så snart du er færdig med din uddannelse,” siger Mikkel Stausholm Nielsen, der er chefkonsulent i AKA.
Dimittendsatsen falder
Bliver du ledig som nyuddannet, får du ikke fulde dagpenge men en såkaldt dimittendsats. Fra 1. januar 2017 ligger den på 12.811 kr. for dig uden børn og på 14.690 for forsørgere. Før skat. Så der er god grund til at finde et job hurtigt. Ikke bare er din økonomi lidt af en bundskraber, men din markedsværdi falder også stille og roligt, jo længere tid du er ledig.
Du kan godt betragte det som et arbejde at søge job: “Få struktur på din hverdag,” anbefaler Mikkel Stausholm Nielsen. “Du kan søge job og orientere dig på jobmarkedet hver dag fra 9-14. Så kan du tillade dig at holde fri resten af tiden uden at have konstant dårlig samvittighed.” Du skal overholde reglen om at være “aktivt jobsøgende”, så du skal melde dig ledig på jobnet.dk og søge mellem en til to stillinger om ugen. Det kan du lige så godt sætte i system, anbefaler AKA.
Mens A-kassen er et forsikringssystem, du betaler til, er fagforeningens rolle mere fokuseret på dine løn- og arbejdsforhold. De fleste ingeniører bliver medlem af IDA, men det kan være forskelligt fra fagområde til fagområde. Måske bliver du ansat et sted, der f.eks. har overenskomst med Djøf, DM, Prosa eller Teknisk Landsforbund – og så kan det være smart at være i samme klub som de andre på din arbejdsplads. Du kan forhøre dig på den arbejdsplads, du bliver tilknyttet og så vælge ud fra dette, medmindre du allerede har meldt dig ind som studiemedlem. Et gratis eller billigt studiemedlemskab bliver konverteret til et noget dyrere kontingent, når du er færdiguddannet. For at fastholde medlemmerne har mange fagforeninger f.eks. billige forsikringer til hus og bil, adgang til efteruddannelse, juridisk rådgivning om ansættelseskontrakter, karriererådgivning og meget mere.