Close

“Fire måneder du aldrig glemmer”

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Med et praktikophold i udlandet risikerer man i perioder at føle sig meget alene – for det er man. Men man får erfaringer for livet, siger Jan Andersen, som tog sin praktik i Middlesbrough.

Mange tænker nok på fodbold, når de hører om den nordengelske by Middlesbrough. Det gælder ikke Jan Andersen, der læser en kandidat i Operations and Innovation Management på Aalborg Universitet. Her vil havnebyen ud mod Nordsøen for altid være forbundet med fire oplevelsesmættede måneder af hans studietid.

Jan er i praktikophold i den danske og internationale bugseringsvirksomhed Svitzer, der har en flåde på 430 slæbebåde og flere end 4.000 medarbejdere fordelt over hele verden. “Det er min opgave at undersøge, hvordan ordrer styres i forskellige havne. Det foregår for eksempel ikke på samme måde i London som i Liverpool, og jeg prøver at skabe et overblik. Derfor rejser jeg rundt i England og snakker med de forskellige brugere. Jeg ser på, om man kunne gøre tingene på en anden og smartere måde. Om det så også til sin tid ender med at blive mit speciale ved jeg ikke endnu, men det er ikke umuligt,” fortæller Jan Andersen.

Først havde Jan Andersen overvejet at tage et universitetsophold i udlandet, men han havde lyst til at udfordre sig selv
lidt mere og få nogle andre oplevelser. Det endte med et praktikophold i Middlesbrough. Privatfoto.

Udlandet trak
Gennem hele studietiden har Jan vidst, at han på en eller anden måde ville tilbringe en periode i udlandet. “Først overvejede jeg at tage et semester på et udenlandsk universitet, men jeg havde lyst til at udfordre mig selv lidt mere og få nogle andre oplevelser, som man for eksempel kan få med et praktikophold. På min uddannelse har vi en ret fed mulighed for selv at tilrettelægge det andetsidste semester, og den tænkte jeg, at jeg kunne udnytte til at komme ud og lære lidt om, hvordan det foregår ude i virkeligheden,” fortæller han. Det var nu lettere tænkt end gjort. “Faktisk var det ret svært at finde en virksomhed i udlandet, der tilbyder praktikophold. Det tog en del tid. Jeg henvendte mig til alle de kontakter i mit netværk, der arbejder i virksomheder med mulige kontakter i udlandet. Og det lykkedes til sidst,” siger Jan Andersen.

Langt væk hjemmefra
Det er også en udfordring at flytte til et nyt land og en ny arbejdsplads i forhold til kammerater og det sociale liv. “I Nordengland er jeg langt væk fra familie og venner. Det skal man altså være klar over. Man risikerer at blive en del alene. Jeg har så også rejst en del rundt og ikke opholdt mig ret længe det samme sted. Det gør det også sværere at møde nye mennesker. Så det er godt, at jeg kan hygge mig med mig selv, for efter arbejde kan man ikke bare lige gå over til nogen, man kender, for man kender ikke nogen,” siger Jan Andersen.

Men trods de forskellige udfordringer er han ikke i tvivl om, at opholdet har givet ham nogle værdifulde erfaringer. “Jeg har fået et godt indblik i, hvordan det er at arbejde i en international virksomhed. Alt lige fra hvordan man henvender sig på mails, til hvor meget man skal snakke og være aktiv på møder. Det er en anden rolle, end man har som studerende. Det har også været en personlig udvikling at være så meget alene med mig selv og stå på egne ben. Og så har opholdet helt naturligt styrket mine sprogkundskaber – nu er jeg for eksempel meget bedre til at forstå alle de umulige engelske dialekter,” fortæller han.

Tænker på fremtiden
På længere sigt regner han med, at opholdet vil være gavnligt for hans karriere. “Generelt tror jeg, at det er en fordel at have erfaringer fra udlandet, og jeg kan da håbe på, at mit praktikophold kan være en jobindgang til Svitzer,” siger Jan Andersen.

Han tøver ikke med at anbefale andre at tage et praktikophold i udlandet. “Hvis du har muligheden, så gør det. Hop ud i det. Uanset om det bliver en positiv eller negativ oplevelse vil det altid være en oplevelse for livet. Man går på universitetet i så mange år, der ligner hinanden, men de fire måneder i udlandet vil altid stå som noget særligt. Men man skal altså forberede sig på, at det ikke er lige så trygt som at være i Danmark. Det kan være en udfordring at være så meget alene,” siger Jan Andersen.