
Fod under eget bord
Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér
Flere og flere ingeniør-studerende etablerer egen virksomhed. Måske er det en mulighed for dig?

”At involvere sig i iværksætteri er en fantastisk måde at lære på – også selv om man måske ikke bliver millionær. Det er bare at kaste sig ud i det. Det er ikke farligt,” siger Tommy Ahlers, tidligere dansk uddannelses- og forskningsminister (V) samt iværksætter og investor i en lang række virksomheder. Foto: Steen Brogaard.
Nye virksomheder, der er grundlagt af ingeniører, vokser langt hurtigere, omsætter for langt mere, eksporterer tidligere og ansætter langt flere medarbejdere end tilsvarende danske virksomheder. Det viser en ny analyse fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber, der har kortlagt 1.100 unge Science & Engineering-startups i Danmark.
Er det ikke bare at komme i gang?
Både ja og nej, siger Tommy Ahlers, der er medlem af Folketinget for Venstre, tidligere dansk uddannelses- og forskningsminister samt iværksætter og investor i en lang række virksomheder.
”Selv om det er en trend blandt ingeniørstuderende at starte egen virksomhed, er det vigtigt, at man virkelig har gjort sig klart, hvad det er for en innovation, man vil bringe til verden. Og medmindre man vil skabe noget til et helt nyt marked, hvor der ikke har været noget tilsvarende før, kan det være en fordel at have arbejdet nogle år som ansat, før man etablerer sit eget, fordi man så forstår markedet og kunderne i markedet meget bedre. Ellers er der en fare for, at man udvikler en teknologi, der ’leder efter et problem’, og ikke en teknologi, der løser et problem,” siger Tommy Ahlers.
Fordele som ung
Andre aspekter taler for at komme i gang, allerede mens man er studerende.
”Det er supervigtigt at sætte det rigtige team. Der har man den store fordel som studerende at have et stort netværk af danske og internationale medstuderende. Det er også blevet lettere at netværke på tværs af universiteter og fakulteter, så studerende med en teknisk baggrund kan møde andre studerende med kommercielle kompetencer,” siger han.
Økonomisk har unge iværksættere også en fordel.
”Det er muligt, at man kan få bedre idéer og har et større overblik, når man har fået noget erfaring, men det kan lige så godt ske, at man aldrig kommer i gang med at bygge en virksomhed op som 35-årig, fordi man til den tid lige har fået to børn og et realkreditlån, der koster 17.000 kr. om måneden. Så er det svært at leje huset ud på Airbnb for at tjene penge, så man har råd til at fokusere på virksomheden,” siger Tommy Ahlers.
Stigende interesse for at starte egen virksomhed
Forskere og studerende på DTU etablerede tilsammen 87 startups i 2018. Heraf stod studerende bag 52 af de nye virksomheder.
”Interessen er helt klart stigende, og det er interessant, at det snarere end penge i højere grad er motiverende for iværksætterne at gøre en forskel i verden og skabe bæredygtige løsninger,” siger professor Jes Broeng, leder af Center for Entrepreneurskab i Teknologi på DTU.
Rigtig personlighed

Læs rapporten ’Danmarks nye vækstlag’ fra ATV’s Science & Engineering-projekt: http://www.mynewsdesk.com/dk/atv/documents/rapport-danmarks-nye-vaekstlag-88028.
Uanset hvornår i livet man vælger at blive iværksætter, kræver det en særlig personlighed.
”Helt overordnet skal man være god til at lede og få folk til at følge én. Derudover skal man have et ret stort drive og være ’persistent’, som det hedder på engelsk. Man skal blive ved og ved og ved. Det kræver en stærk psyke, for man får en masse nederlag, og de nederlag skal man lære af – og derefter kæmpe videre. Det lyder måske mærkeligt at sige til ingeniører, men man skal også være lidt af en sælger. Man skal rumme evnen til at overbevise andre. Man skal overbevise sin kone, mand eller kæreste om, at man ikke tager et job med en fast, månedlig indkomst. Man skal kunne overbevise sine investorer. Man skal kunne få sine ansatte til at droppe den sikre karriere hos Vestas for at arbejde i en nystartet virksomhed, og endelig skal man kunne overbevise kunderne om at købe sine produkter,” siger den erfarne iværksætter.
Tid til at sige stop?
Nogle gange udvikler tingene sig ikke altid, som man havde drømt om. Men hvornår det så er klogest at stoppe og erkende, at det ikke gik, har Tommy Ahlers ingen opskrift på.
”Der er meget få planer, der kan bestå den ultimative test. Og den ultimative test, dét er virkeligheden. Men hvornår man skal holde ud trods nederlag, og hvornår det er tid til at sige stop – det er en af de sværeste discipliner. Tag for eksempel Angry Birds-spillet, som Rovio Entertainment står bag. Virksomheden udviklede 52 spil, der ikke slog an, inden de lavede Angry Birds. Man kunne med en vis rimelighed sige, at det ville have været fair at give op efter 19 gange – så havde de bare aldrig lavet Angry Birds. Men uanset hvad: at involvere sig i iværksætteri er en fantastisk måde at lære på – også selv om man måske ikke bliver millionær. Det er bare at kaste sig ud i det. Det er ikke farligt,” siger Tommy Ahlers.