
Forbered dig til jobsamtalen
Der er som regel tid til at forberede sig på at gå til samtale.
Alt efter om du søger job i en stor eller lille virksomhed, kan samtaleproceduren være forskellig. Nogle ringer for at fortælle, at de har tænkt sig at indkalde dig til samtale – den slags opkald kan i sig selv være et led i jobsamtalen – så sørg for at finde lidt fred og ro også til dette opkald – også selvom det er kort. Du skal selvfølgelig allerede nu virke frisk og entusiastisk.
Får du en skriftlig indkaldelse, er der god tid til at lave research: Gå ind på virksomhedens hjemmeside, find navne frem og kig på deres LinkedIn-profiler, find ud af om virksomheden har en side på Facebook eller andre sociale medier. Notér dig virksomhedens sproglige stil og tone. Er der billeder af ansatte, får du tilmed tips til din egen påklædning på dagen for jobsamtalen. Du må gerne være personligt klædt, men lad være med at stikke helt vildt ud i tøjstil.
Mental forberedelse går ud på, at du tøjler din nervøsitet, så du kan vise lidt af ”dit ægte jeg” til jobsamtalen. Er du til sport, kan det være smart at tage en ekstra løbe- eller cykeltur, som giver ilt til hjernen, så du får mulighed for at reflektere over forløbet. Du kan også visualisere – dvs. at du prøver at gennemspille hele scenen, fra du kommer frem til virksomhedens reception, hvad du vil small-talke om med den person der henter dig, over hvordan du gennemfører samtalen til, hvad du vil sige, når samtalen er slut.
Fremtoning er vigtig
Kropssprog kan du øve dig på ved at tale til dit spejlbillede, hver gang du har været på toilettet. Hav øjenkontakt. Ser du ud til at mene det, du selv siger? Kroppen er en sladrehank, så du kan ikke sige noget, du ikke mener. Øv dig også gerne face-to-face med nogle personer, du stoler på og som kender din situation. Du kan også lade ham eller hende være ”Djævlens Advokat”, så de får til opgave at stille dig en masse spørgsmål, du skal svare troværdigt på.
Gå til frisøren en uges tid før. Tal også med frisøren om jobsamtalen, så du får øvet nogle ord og sætninger overfor en komplet udenforstående. Bemærk om vedkommende forstår, hvad du svarer.
Køb nyt tøj, hvis du kun har forrige års mode fra H&M. Find noget tøj, der matcher den virksomhed, du skal til samtale med – det behøver hverken være dyrt eller prangende.
Forbered det praktiske omkring dagen. Hav styr på hvordan du kommer derhen, og hvor lang tid det tager. Medbring dine egne spørgsmål til samtalen, hav din ansøgning liggende bagved med de punkter highlightet, som du gerne vil berøre. Repetér hvad du har skrevet i din ansøgning og cv. Husk notepapir og kuglepen.
Kilder: JobIndex, Curia, IDA