
Gå efter drømmejobbet – selv om det ligger i udkanten
Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér
Fra studiekammeraterne i Aalborg til Rønne på Bornholm er der 570 km plus en færge til Sverige og to broafgifter. Man kan næsten ikke komme længere væk inden for landets grænser, og alligevel vandt drømmejobbet.

I dag er Tobias Leth udviklingsingeniør og teknisk specialist hos JENSEN Denmark. Moderselskabet JENSEN-GROUP er en international virksomhed, der på verdensplan producerer stort set alle de maskiner, der er involveret i professionelle vaskerier til alt fra transport til vask, strygning, foldning og stakning. Privatfoto.
”Geografien har ikke afskrækket mig, og Bornholm er et dejligt sted. Mine overvejelser gik udelukkende på, om springet skulle være det næste skridt i min karriere,” fortæller Tobias Leth.
Han blev i 2017 færdig med sin ph.d. fra Aalborg Universitet ved Institut for Elektroniske Systemer i sektionen for automation og kontrol. Nu kan han skrive ’udviklingsingeniør og teknisk specialist hos JENSEN Denmark’ på sit visitkort. Hans hovedopgave er at deltage i udviklingen af nye produkter og forbedre eksisterende løsninger.
Og hvad var det så, der var så tiltrækkende, at han var villig til at sige farvel til hele familien og alle vennerne i det nordjyske?
”Det var en meget unik stilling i en unik virksomhed. Jeg har hele tiden haft et ønske om ikke at arbejde i den akademiske verden. Da jeg blev kontaktet af en headhunter på vegne af JENSEN Denmark, som havde set min LinkedIn-profil, gik jeg i tænkeboks – i næsten fire måneder,” fortæller han.
Mens andre ville tælle på knapper og overveje karrieren i forhold til venner og familie, gik Tobias’ overvejelser primært i en anden retning.
”Jeg mærkede efter, om det virkelig var dét job, jeg ville have. Jeg skulle jo ikke flytte, fordi jeg tilfældigvis blev kontaktet af en headhunter,” siger Tobias Leth.
Men jobbet viste sig at have alt det, han drømte om, så derfor blev det et ja.
”JENSEN-GROUP er en meget særlig virksomhed, der på verdensplan producerer stort set alle de maskiner, der er involveret i professionelle vaskerier til alt fra transport til vask, strygning, foldning og stakning. JENSEN Denmark har en af de største egenproduktioner af maskiner, jeg kender til her i landet, med fabriksanlæg, hvor der kommer pladestål ind, som skæres, bukkes, svejses og males. I min stilling er jeg ikke bare et lille tandhjul – jeg er med fra A til Z. Jeg er ikke nødvendigvis styrende for hver enkelt proces, men jeg har viden og forståelse for, hvordan hele samspillet i produktionen finder sted,” fortæller han.
Tobias’ råd til andre, der overvejer at flytte efter jobbet
- Tag det meget seriøst at finde den rigtige stilling. Det er ikke noget, der bare kommer til én.
- På et tidspunkt kommer man til et punkt, hvor man godt kan indhente flere oplysninger om jobbet og stedet, men det gør det ikke lettere at træffe en beslutning. Det kan være meget frustrerende, men man må mærke efter, gøre det og tro på, at det nok skal gå, og at man kan få det til at virke.
- Hvis du er i tvivl – så gør det. Man kan jo bare gøre det om. Det giver oplevelser og hår på brystet.
Dertil kommer, at Tobias altid har haft en drøm om ’at komme ud’.
”Når man siger, at man gerne vil ud, er det måske ikke Bornholm, man tænker på først. Men det kommer jo an på, hvad man mener med ’ud’. For selvom jeg ikke er uden for Danmarks grænser, føler jeg, at jeg er ude på eventyr,” siger Tobias.
Sådan ville andre måske også have det, hvis de købte en enkeltbillet til Bornholm.
”Jeg kendte ingen, da jeg landede med flyveren om søndagen, hvor jeg skulle starte om mandagen – altså andre end de to mennesker, jeg havde mødt i forbindelse med jobsamtalerne. Men der gik kun 14 dage, så kendte jeg flere end 10,” fortæller han.
Alligevel har det været sværere at tage springet og flytte permanent – også selv om han har sociale interesser som kortspil og havkajak.
”De gange, jeg har boet i udlandet, har jeg altid vidst, hvornår jeg skulle ’hjem’. Sådan er det ikke denne gang. Der var flere ting, der skulle lukkes ned i stedet for at sige på gensyn. Men jeg har slet, slet ikke følt mig ensom, og mange bornholmere er interesserede og åbne. Og så er Danmark et lille land. Der er direkte fly fra Aalborg til Bornholm hele sommeren, og færgen sejler til Sverige otte gange om dagen, så man kan sagtens komme herfra, hvis det er det, man vil,” siger Tobias Leth.