Gode råd til at skrive ansøgning
Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér
Vis, hvem du er, så kan arbejdsgiverne matche dig med et godt job, siger karrierevejleder Line Randa fra Aalborg Universitet.

Line Randa underviser i karrierelæring på Aalborg Universitet og rådgiver studerende om karriere.
Foto: Louise Dybbro.
Når du sætter dig til tasterne for at skrive en ansøgning, ønsker du at finde et job, der lige er dig. Samtidig er arbejdsgiveren ude efter en medarbejder, der passer til opgaverne og kulturen. Begge parter har en interesse i det rette match, og derfor skal du vise, hvem du er i ansøgningen, siger karrierevejleder og specialkonsulent Line Randa fra Aalborg Universitet.
”Vi arbejder med begrebet autencitet, når vi rådgiver studerende. Ansøgningen skal være repræsentativ for det menneske, der træder ind til jobsamtalen,” siger hun og nævner et eksempel.”Jeg mødte på et tidspunkt en dygtig fyr, som var stille, rolig og lun. Han havde let ved at skrive ansøgninger, der var sådan ”kapow” med vægt på effekt: »Med mig bag roret, får I omsat så og så meget.« Han blev indkaldt til en masse samtaler, men han fik ikke jobbene. Det kunne man godt forstå, når man kiggede på ham, for når han kom ind i lokalet, tænkte man: »Det er ikke ham, der har skrevet ansøgningen«,” fortæller Line Randa. Pointen er, at den unge mand fik et job, da han begyndte at skrive ansøgninger, der afspejlede, hvem han var.
Tag dig tid til research
Derfor opfordrer Line Randa til, at man ikke uden videre begynder at skrive løs på ansøgninger. Det første, du med fordel kan gøre, er at blive afklaret med, hvad du oprigtigt er optaget af. Hvilke aspekter af dit fag brænder du for? Hvilke træk kendetegner dig, når du arbejder?
”Det er svære spørgsmål at svare på. Det kræver tid, og det kan være godt til at sparre med hinanden. Du kan roligt spørge dine studiekammerater, hvad de synes, der er kendetegnende for dig. Det har vi kun gode erfaringer med,” siger Line Randa.
Hendes vigtigste gode råd er, at ansøgeren både researcher på sig selv og på den potentielle arbejdsgiver: ”På den måde kan processen tage lidt længere tid, men hypotesen er, at i sidste ende er det den rigtige vej at gå. Den fører til et job, der passer én godt.” Researchen på arbejdspladsen handler om at blive klog på virksomhedens situation, opgaver og behov. Kilderne kan være mange: jobopslag, hjemmeside, InfoMedia, LinkedIn og samtaler med relevante personer på arbejdspladsen.
”Man skal kun ringe til virksomheden, hvis der er noget, man gerne vil have et svar på. Ikke for at pitche sig selv. Gå til det med en undersøgende tilgang. Når du har fået svar på dine spørgsmål, bliver det også lettere at skrive en god indledning til din ansøgning,” siger Line Randa.
Tre gode råd til ansøgning
- Bliv afklaret med, hvad du er god til og brænder for.
- Sæt dig godt ind i opgaverne på arbejdspladsen, som du kan være med til at løse.
- Skriv ansøgningen kort, autentisk og med vægt på, hvad arbejdsgiveren får ud af at ansætte dig.
Kilde: Line Randa, karriererådgiver, Aalborg Universitet.
Opbygning af ansøgningen
Indledningen til ansøgningen bør tage afsæt i de af virksomhedens aktuelle aktiviteter, som ansøgeren gerne vil være med at løfte. ”Indholdet i ansøgningen skal skue ud i fremtiden. Arbejdsgiveren skal kunne læse, at med denne ansøger om bord, kan man opnå resultater,” siger Line Randa.
Om ansøgningen skal have en fængende overskrift eller ej, afhænger af, hvem der skriver, siger hun. ”For det meste er det bedst at skrive en overskrift, der autentisk fremhæver, hvad der er særligt ved ansøgeren. Det kan være »ingeniør med fokus på bæredygtighed«. Jeg kender også én, der skrev: »Nyudklækket, men ingen kylling«. Den virkede for hende, fordi hun syntes, den var skæg. Hun ville også lave sjov under jobsamtalen,” siger Line Randa.
Efter overskrift og indledning kommer et ”vi-afsnit”, hvor ansøgerne fortæller om sine kompetencer, og hvordan de konkret sættes i spil på arbejdspladsen. Det sidste er vigtigt for, at virksomheden skal kunne se relevansen. ”Vi ser tit, at akademikere mest lister deres viden op. De skal huske også at fortælle, hvad de kan bidrage til med deres færdigheder,” siger Line Randa. Det er nemmest at ramme plet, når man har talt med nogen i virksomheden. Det er også en god idé at teste sine idéer i ansøgningen hos folk, der kender virksomheden og branchen.
Tilbage er at sige, at ansøgningen skal kunne læses hurtigt. Der skal overskrifter på undervejs, og du kan vælge at slutte af med et ”jeg-afsnit”: ”Man skal helst finde et »show it, don’t tell it«-eksempel på, hvad man laver i sin fritid. Det kan være, at man sejler med sine venner. Det fortæller indirekte noget om, hvad man er for én. Tillægsord skal man prøve at holde sig fra,” siger Line Randa. ”Hvis du vil fortælle, at du er innovativ, så kom med innovative forslag. Hvis du vil fortælle, at du er kreativ, så skal ansøgningen se kreativ ud. Hvis du er struktureret, så lav en struktureret ansøgning.”