Close

Gør dit hjemmearbejde ordentligt

Johanne Wibroe, miljøingeniør fra DTU, afdelingsleder i Sweco, der har 1.100 ansate i Danmark og 14.000 globalt.

Hvor mange kriterier skal jeg matche fra jobannoncen?
Kriterierne er ønskværdige, men de fleste af os kan ikke opfylde dem 100 %. Det vigtigste er, at man læser annoncen og tænker: Dét job kunne jeg godt tænke mig! Vi drejer ofte stillingen lidt efter kandidaten, så det værste, der kan ske er, at du får afslag. Som nyuddannet skal du selvfølgelig søge realistisk – dvs måske ikke lige jobbet som markedschef, men gerne som almindelig rådgiver. Her skal du ikke være bange for, at du ikke har stort nok kundenetværk eller nok erfaring.

Hvad lægger I vægt på i ansøgningen?
Det betyder noget, at der står noget om din person. Jeg synes også, at det vigtigt, at du beskriver, hvad der tiltrækker dig ved jobbet. Det skal fremgå, at du har sat dig ned og tænkt over, hvorfor jeg har søgt en stilling i en rådgivende virksomhed med formulering såsom ”jeg holder af problemløsning” o.lign. Sæt dig ind i virksomheden, du søger hos.

Hvad ser I på i cv-et?
Jeg vil gerne se, at du har haft en eller anden form for job, også selvom det bare er på tankstationen i weekenden. Er du uddannet som miljøingeniør, vil jeg gerne kende dit bachelor- og kandidatfag samt valgfag, fordi det er en meget bred jobfunktion. Du kan f.eks. nævne tre kursusvalg, der matcher det job, vi har slået op. Hvis du nu skal arbejde med spildevandsrensning, vil jeg gerne se et kursusbevis med karakterer for dette – men dit karaktergennemsnit kan jeg ikke bruge til noget alene. Anbefalinger er det også godt at vedlægge, for så viser du, at du har tænkt fremad, og at nogle godt tør sende dig videre. Det er nemt at se på en anbefaling, om det er skrevet af pligt eller lyst. Det kan også være sjovt at se virksomhedens og ansøgerens version af arbejdets indhold samme sted. Hvis jeg får lov, kan jeg også godt finde på at ringe til en reference.

Hvad siger I til uopfordrede ­ansøgninger?
Det modtager vi gerne og hvis der ikke er umiddelbart bid kan det være, at vi vender tilbage, når vi har et behov senere. Når vi slår en stilling op, hvor vi søger nyuddannede, kan du regne med, at det viser et stort behov for arbejdskraft, men ellers besætter vi ofte ved ”at skabe en stilling”. Det betyder, at jeg som gruppeleder har en fornemmelse af, hvornår har vi kapacitet til at tage nye ind – og så ser vi på dem, vi kender eller har uopfordrede ansøgninger liggende fra. Nogle gange stikker vi også bare en føler ud uden at love noget, men jeg går da ind for det personlige møde, hvor vi kan se hinanden i øjnene.