Close

Hvor meget i et stillingsopslag skal jeg kunne matche?

Dit CV skal tilpasses hver gang, du søger en ny stilling, for virksomheden vil mærke din motivation.

Elevatortalen

Forestil dig, at du helt tilfældigt kommer til at køre i elevator med en person, du gerne vil i kontakt med, og altså kun har ganske kort tid til at præsentere dig selv. Skriv din elevatortale ned og øv dig i at aflevere den på en autentisk måde. Gør det så mange gange, at du til sidst kan den udenad. Tænk over, hvilket budskab du gerne vil levere:

  • Hvem er du, og hvad kan du hjælpe med?
  • Hvilken værdi kan du give virksomheden?
  • Hvad har du arbejdet med i dit studie?
  • Hvilke resultater har du opnået?

Du er bare klar til at søge et job, men stillingsopslaget kræver både, at du har erfaring og kan alle de nye metoder. Lad dig ikke slå ud af, at mange stillingsopslag ligner rene ønskesedler fra afsenderen. Det er sjældent, at der findes en ansøger, der kan opfylde samtlige krav i et jobopslag, så det skal ikke afholde dig fra at søge. I stedet for skal du ringe til den kontaktperson, der ofte står i stillingsannoncen og høre, hvilke tre til fem kompetencer de helst vil have opfyldt. Får du en god snak med vedkommende, kan du også godt tillade dig at spørge, hvordan de ser på nyuddannede. Med din gode forberedelse er du klar til at skrive en ansøgning og et CV, der stemmer overens med det, virksomheden efterspørger.

Du må ikke kun opfatte dit CV som et passivt vedhæng til din ansøgning. Virksomhederne har forskellige processer for, hvordan de screener ansøgninger, hvorfor det er vigtigt at tage højde for dette, når du udarbejder dit CV og ansøgning. Nogle virksomheder ser på ansøgningen først, andre vægter indholdet i CV’et højt og vil derfor starte med at læse CV’et først. Derfor kan det være en rigtig god idé at indlede dit CV med et resumé i toppen af side 1, hvor netop de kvalifikationer, du ved, virksomheden lægger vægt på, også er fremhævet.

Læg vægt på grafisk udtryk
Udover indholdet i din ansøgning og CV skal du tænke på præsentationen. Dit mål er at fastholde vedkommendes interesse og nysgerrighed, ikke at forstyrre eller forvirre modtageren med stavefejl eller rodet opsætning. Du kan derfor med fordel få andre til at læse teksten igennem og give dig feedback på formuleringer og stavning. Du kan også bruge en skabelon som udgangspunkt for et CV, som dermed er født med et grafisk design, der ikke flytter sig senere i processen.

Uanset hvilken form for CV du vælger, skal du tænke på at opdele det i relevante afsnit. Det kan f.eks. være fakta, kompetencer og resultater. Men husk at der ikke findes en fast opskrift på det bedste CV. Og se altid på virksomhedens hjemmeside om krav til CV, filstørrelser samt bilag og forvent at gå igennem en længere kontaktformular, inden du kan trykke ’Send’. Det er i hvert fald en dårlig idé at lave fodfejl, når du udfylder rekrutteringsformularerne, så sæt god tid af til det.

Som nyuddannet skal du fremhæve din uddannelse og holde dig til arbejdsrelaterede kurser. Mange studerende har udført frivilligt arbejde, hvilket i sig selv udviser engagement og interesse for en sag, men nogle kan have en tendens til at overeksponere dette punkt i CVet i jagten på noget erfaring. Så fremhæv kun frivilligt arbejde, hvis det har givet dig nogle åbenlyse kompetencer og har relevans til det job du søger. Det samme gælder din fritid og sprogkundskaber – nævn det hvis det er relevant, for eksempel med et andet arbejdssprog end dansk.

Det vigtigste er, at du ændrer dit CV til hver stilling, du søger.