
Hvor meget skal jeg have i løn?
Det kan være svært at stille krav til månedslønnen i det første job.
Din løn afhænger af efterspørgsel. Det er lettere at få en god startløn, hvis du er uddannet IT-ingeniør, som der er mangel på i øjeblikket. Så vil arbejdsgiveren gerne betale for at få fat i dig. Omvendt kan du som fødevareingeniør måske opleve, at det ikke er let at presse din startløn op hos Arla i Aarhus: her er mange ansøgere, både fordi Arla er en global virksomhed, og fordi virksomheden ligger i en storby.
“Vi underbetaler bestemt ikke nogen, men vi oplever, at unge mennesker kan blive forvirrede, når de ser lønstatistikken, og vi må forklare dem, hvordan den er skruet sammen.”
Lars Uhd Nørgaard, HR-direktør i LINAK.
De fleste nyuddannede, der kommer til samtale, skal konkurrere med andre nyuddannede om det samme job, så her er lønnen et konkurrenceparameter. Det kan være svært selv at tage føringen og snakke om løn, når du er blevet kaldt til samtale. Det betyder ikke, at du skal underbyde de andre ansøgere (som du alligevel ikke har en chance for at vide, hvad de siger på det punkt), men du kan prøve at få virksomheden til at spille ud med lønniveauet. Så kan det godt være at du får et tilbud: “Vi har en fast lønpakke, så det ligger fast, hvad alle vores nyuddannede starter med.” Her kan du godt spille ind med, at du gerne vil høre, hvad det betyder i kroner og ører i stedet for at gå hjem fra første samtale og ikke ane, hvad du mon skal have i løn. De fleste arbejdsgivere vil kunne sige, at du kommer til at ligge indenfor et spænd, som du så kan gå hjem og researche videre på. Nogle steder snakker man slet ikke løn på den første samtale, andre steder bliver der lagt en kontrakt foran dig med det samme og især i det offentlige (kommuner, regioner og statslige styrelser) skal hele lønpakken først gennem tillidsmand og andre instanser, før det overhovedet bliver klart, hvad du får om måneden.
Uanset hvilken model, du møder til jobsamtalen, er du selvfølgelig velforberedt også på dette punkt og har tjekket IDA eller anden relevant faglig organisations anbefalinger ud, så du selv kan komme med et bud. Søger du arbejde på en arbejdsplads med mange faggrupper, kan du også kigge på, hvad for eksempel magistre eller andre akademikere tjener samme sted, så du får en indikator for niveauet. Du skal jo nødig ligne en stor undskyldning for dig selv, når du spiller ud med et lønkrav.
Sæt pris på dig selv
Tænk på lønforhandling som et psykologisk spil, som du ikke skal tage personligt. Sæt ord på dine faglige kompetencer: Hvad er det egentlig, du kan med hensyn til innovation? Hvilke teknologiske nyheder kan du byde ind med på virksomheden? Hvad har du lært på dit studie, som er til gavn for lige netop denne virksomhed?
- Lønberegning. Er du medlem af IDA, har de en interaktiv lønberegner, der kan hjælpe dig med at finde frem til lønniveauet på den type job, du søger. Du kan også kontakte virksomhedens tillidsmand eller en anden nyansat fagperson og sp ørge til lønnen. IDAs jurister læser også gerne kontrakter igennem, inden du skriver under.
- Tænk på modtageren. Taler du løn med en HR-medarbejder eller en fagperson? Skal du oversætte dine kompetencer til almindelig dansk eller kan du nørde fagsprog, når du skal fremhæve dig selv? Alt efter hvilken faggruppe, du forhandler løn med, skal du tænke på, hverken at over- eller undersælge dine kvalifikationer. En ældre ingeniør kan også have gavn af at få ”oversat” dine kompetencer, da der findes mange flere studieretninger i dag end tidligere.
- Forskelle. Lønnen svinger efter landsdele, så generelt er der højere lønniveau i byerne end på landet. Lønnen er som regel også højere i det private erhvervsliv frem for på det offentlige arbejdsmarked. Som hovedregel giver en længerevarende uddannelse mere i løn end at være bachelor.
- Anbefalinger er vejledende. Flere HR-afdelinger har kritiseret IDAS anbefalinger til minimallønninger for at være for optimistiske, så se dem blot som en indikator på et gennemsnit, hvor de fleste dimittender befinder sig i den nederste halvdel. Det kan derfor være relevant at høre, hvornår der foregår lønreguleringer igen, så du ikke bliver kronisk lavtlønnet i forhold til andre ansatte.
- For 2016 lyder IDAs anbefalinger for civilingeniører (cand. scient) og andre med en lang videregående uddannelse (masterniveau eller derover) på en minimalløn på 37.900 kr. pr. måned. Diplomingeniører, universitetsbachelorer og andre med en mellemlang videregående uddannelse: 36.900 kr. pr. måned. Anbefalingen er en såkaldt bruttoløn, det vil sige inklusiv betaling til pension på 8 %.
- Løn er ikke bare løn. Du skal huske, at løn er mere end månedslønnen, f.eks. antal ferieuger, personalegoder såsom firmatelefon, bil, fitnessrabat, adgang til billig kantine, parkering, sundhedsordning, afspadsering mv. Spørg ind til, hvad der er udover løn, frem for straks at svare ja til en løn, du fornemmer er lavt sat.
Kilder: IDA, Djøf, Jobfinder.
Få en kontrakt
Ikke alle virksomheder er glade for IDAs lønniveauer, bl.a. fordi den foreslåede startløn er inklusive otte procents pensionsbidrag. Også forskellen mellem københavnske og jyske virksomheder, tager IDAs beregninger ikke hensyn til. “Vi oplever, at folk misforstår lønnen, så alene af den grund burde IDA tydeligt vise, hvilke lønelementer tallene indeholder,” har
HR-direktør i LINAK Lars Uhd Nørgaard sagt til netmediet Jobfinder. Han kritiserer også, at anbefalingerne hviler på frivillige indberetninger fra medlemmerne. “Vi underbetaler bestemt ikke nogen, men vi oplever, at unge mennesker kan blive forvirrede, når de ser lønstatistikken, og vi må forklare dem, hvordan den er skruet sammen.”
Spørgsmålet om løn kan du også vælge at sende til hjørne, hvis det bliver virkeligt pinligt med svar som: “Hvis vi er de rigtige for hinanden, finder vi nok også ud af det med lønnen også.”
Husk at vente med at begynde i dit nye job, til du har fået en kontrakt, som begge parter har skrevet under på.