Close

I et graduate-forløb høster du erfaring i lyntempo

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Go for it“, siger direktør Kim Bisgaard fra rekrutteringsfirmaet betterpeople. Graduate-forløb giver en stærk og bred erfaringsbase for den videre karriere. For alle med et godt karaktergennemsnit er det værd at kaste sig ud i det.

Kim Bisgaard har mere end 25 års erfaring med ledelses- og organisationsudvikling samt rekruttering. Han er direktør, partner og erhvervspsykolog i konsulenthuset better­people, der har to hovedområder: udvikling og rekruttering. Målet er, at mennesker og organisationer finder sammen i et værdiskabende samarbejde. Foto: betterpeople.

Det er ikke så mærkeligt, at ­kandidater fra universiteterne står i kø for at komme i betragtning til et af de graduate-forløb, der udbydes af større virksomheder som en slags uddannelsesforløb for de mest lovende talenter. For i et graduate-forløb høster man en masse erfaring i løbet af kort tid, siger direktør Kim Bisgaard fra rekrutteringsfirmaet betterpeople.

“Man får virkelig gode kort på hånden i forhold til sin videre karriere, når man har taget et graduate-forløb. I løbet af ét år får man tre års erfaring,” siger Kim Bisgaard.

“Et graduate-forløb er attraktivt, hvis man vil have en international karriere og er indstillet på at lægge mange timer. Virksomhederne har en forventning om, at kandidaterne vil påtage sig en bredere rolle, hvor de både er fagligt stærke og tager ansvar for organisationens udvikling inden for eksempelvis ledelse eller salg,” siger han.

I forløbet får man også en forståelse for forskellige kulturer og af organisationen og dens muligheder for at udleve sit potentiale.

“I et graduate-forløb skal du ikke sidde alene i et hjørne med samme ­opgavetype. Du bliver bygget op til at kunne være en nøglefigur, der kan ­løfte organisationen og skabe forretningsmæssig succes,” siger Kim Bisgaard.

Gode råd fra en mentor
“Et graduate-program varer typisk to til tre år, hvor kandidaten kommer rundt i flere afdelinger – også i udlandet. Dertil kommer tilbud om uddannelse i for eksempel projektledelse, salg og
tekniske discipliner. Ofte bliver kandidaten tilbudt en mentor, som er en af virksomhedens erfarne medarbejdere. Det er en stor fordel at have en person at sparre med i fortrolighed, for man kan komme ud for bølgegang i den speedbådsrejse, som et graduate-forløbet også er,” siger Kim Bisgaard.

“I en virksomhed er der masser af ‘do’s and don’t’s’ og en masse relationer, som man skal lære at håndtere. En dygtig mentor kan hjælpe med indsigt i organisationen og give gode råd til at folde ens potentiale ud. For selv om man kommer ud med høje karakterer og en teoretisk viden, så vil mange erfare, at det kan være svært at udleve teorien i praksis,” siger Kim Bisgaard.

Vejen til et graduate-forløb
Virksomhederne investerer mange penge i den enkelte kandidat, og derfor er de omhyggelige med at rekruttere. Første forudsætning for at komme i betragtning er at være flittig under studiet og få gode karakterer. Dernæst skal man skrive engod ansøgning, hvor man fortæller, hvordan man lever op til kravene, og hvad ens personlige mål er med forløbet.

Mange steder vil udvalgte ansøgere blive bedt om at tage en såkaldt kognitiv test, en slags intelligenstest, som giver virksomheden viden om, hvor stor en ”kerneprocessor” ansøgerne har, siger Kim Bisgaard. Det kan være en god idé at øve sig på de gratis tests, der ligger på nettet.

Svaret på den kognitive test får ansøgerne typisk på mail, og de heldige bliver nu indkaldt til første samtale. Efter den samtale udvælges en gruppe ofte til at deltage i et ’assessment center’. Det er en hel dag, hvor ansøgerne løser opgaver individuelt og på hold, der konkurrerer.

“Her sidder assessorer hele dagen og vurderer deltagerne. De ser for eksempel på, hvor god man er til at samarbejde og løse problemer under pres. Det gælder om være sig selv, men man skal samtidig sørge for at være den person, som man gerne vil være i jobbet, hele dagen – også til frokosten,” siger Kim Bisgaard.

Dernæst vil der typisk være en anden samtale, og til sidst er graduate-jobbet måske hjemme.