Close

“Ikke så meget sol, men det er helt fint”

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Mange udlændinge har svært ved at vænne sig til Danmark og den danske omgangstone. Blandt andet kan den sorte humor være svær at sluge. Men ikke for Jose Quaresma. Han nød filmen ‘Blinkende lygter’ længe før, han kunne undvære underteksterne.

Foto: fwdays.

Der er 2.284 kilometer mellem Portugal og Danmark. Men for Jose Quaresma har hverken den fysiske eller kulturelle afstand voldt kvaler.

“Ja, det skulle da lige være vejret. Da jeg boede nord for Stockholm i forbindelse med min kandidat, så jeg solen to gange i december måned. Det var slemt. Så føltes det allerede bedre, da jeg flyttede tilbage til Danmark,” fortæller han.

For fem år siden afsluttede Jose Quaresma sin ph.d. på det institut, der i dag hedder DTU Compute. Siden har han været ansat i Accenture Technology, hvor der er fokus på at hjælpe kunderne med at implementere projekter.

Lær sproget
Efter nogle år i Danmark gik det op for Jose Quaresma, at det var vigtigt for ham at lære sproget.

“Da jeg forlod DTU, kunne jeg snakke en smule dansk. Jeg havde fulgt forskellige kurser for udlændinge, men jeg var på ingen måder flydende. Selvom mange danskere snakker godt engelsk, oplevede jeg, at så snart de slog over i dansk – og det skete især, når de var i en lille gruppe – var der mange nuancer jeg mistede, og så er man udenfor,” fortæller Jose Quaresma.

Da han begyndte i Accenture, blev behovet for at kunne snakke dansk tydeligere.

“Min første kunde foretrak at snakke dansk. Derfor var det dejligt, at Accenture spurgte, om jeg havde lyst til at tage enetimer i dansk. Det kan jeg kun anbefale andre at gøre,” siger han.

Plads til det hele liv
Jose Quaresma har aldrig arbejdet på en portugisisk arbejdsplads, men alligevel er det hans fornemmelse, at der er en række forskelle.

“Jeg tror, at man her i landet er mere fokuseret på at arbejde, når man er på arbejde. Man har sit arbejde, og så har man sine venner og sin familie ved siden af, og de betyder meget. Derfor er det helt almindeligt at gå klokken fire, så man kan nå at hente sine børn. Jeg synes helt generelt, at det er en god ting, at man både har fokus på sit arbejde, sin familie og sin egen trivsel. At der kan være plads til det hele,” fortæller Jose Quaresma.

Han fremhæver også, at der i forhold til Portugal er mere ærlighed på danske arbejdspladser.

“I Portugal ser man ret ofte en form for korruption. Jeg vil ikke sige, at det ikke sker i Danmark, men hvis det for eksempel sker på chefniveau, får det konsekvenser. Det får det ikke altid i Portugal,” siger han.

Mere afslappet forhold til chefer
I det hele taget er forholdet til chefer og autoriteter anderledes.

“Her i Danmark har man en meget flad ledelsesstruktur og et afslappet forhold til sin chef. Det betyder ikke, at man ikke respekterer ham eller hende, men man har respekt for chefen som person, for den erfaring og viden, som vedkommende repræsenterer, og chefen er ofte åben over for at diskutere problemstillinger,” fortæller Jose Quaresma.

Han oplevede det modsatte i USA, hvor han også opholdt sig i forbindelse med sin ph.d.

“I Danmark følte jeg, at min vejleder på DTU og jeg havde et partnerskab. Vi kunne diskutere løsninger og lyttede til hinanden. I USA var det helt anderledes. Der gav min vejleder mig ordrer. Jeg kan huske, at jeg drøftede en præsentation med hende, og hun sagde bare: ‘Du skal gøre sådan og sådan,’ i stedet for at vi snakkede om det,” siger han.

God livskvalitet
Hvis man lige ser bort fra vejret, har Jose Quaresma svært ved at få øje på negative sider ved at bo og arbejde i Danmark. Selv den sorte, danske humor falder i hans smag.

“Jeg elsker den. Jeg kan huske, at jeg så filmen ‘Blinkende lygter’, længe før jeg kunne undvære underteksterne,” siger han.

Og hvis nogen af hans portugisiske venner en dag skulle spørge ham, om det ville være en god idé at flytte til Danmark, er han klar med et svar.

“Det vil jeg anbefale. Man får en virkelig god livskvalitet her i Danmark. Nu kender jeg kun til IT-området, men her findes virkelig mange muligheder og meget spændende arbejde med dygtige mennesker. Og hvis de spurgte mig, om man kan vænne sig til den danske arbejdsmarkedskultur, så vil jeg sige: Ja, åbenbart ja,” fortæller han.