Close

Job- og projektbanker giver dig kontakter i erhvervslivet

Erhvervslivets behov er mange­artede og forskellige, og det er godt allerede som studerende at øve sig på nogle Virkelighedsnære projekter. Job- og projektbanker giver dig mulighed for at få kontakt.

“Undervisningsassistent søges til Institut for…”, “Vi kunne godt tænke os, at du var hos os mellem 6 og 12 timer om ugen. En ansøger med kendskab til SQL/html/JavaScript vil blive foretrukket…”, “Har du lyst til at være frivillig hos os og få erfaring med…”. Ovenstående tre eksempler er et tilfældigt udpluk fra en jobbank på et universitet. Virksomheder og institutioner formulerer mange ønsker om kvalifikationer til en kommende studiejobber, praktikant eller opgaveskriver, men det skal ikke skræmme dig fra at tage kontakt, hvis du synes, at der dukker noget interessant op for dig, mener karriererådgiver Rikke Bjerregaard Jespersen fra karrierecenteret på DTU: “Job- og projektbanker kan du betragte som både en virksomheds og en undervisers udstillingsvindue overfor dig som studerende,” siger hun. I DTUs praktik- og projektbank lå der i efteråret 2016 stillingsopslag fra 36 virksomheder og tilbud om projekter og ph.d.-muligheder fra 300 undervisere. “Nogle studiejobs eller projekter i vores database er selvfølgelig meget fagspecifikke, men du skal tænke på, at både virksomheder og undervisere bruger denne mulighed for at tiltrække nogle relevante studerende,” forklarer karriererådgiveren.

“Job- og projekt­banker kan du betragte som både en virksomheds og en undervisers udstillingsvindue over for dig som studerende.”
Rikke Bjerregaard Jespersen, DTU Karrierecenter.

Jobbanker, der er værd at tjekke ud

  • AAUs projekt-, praktik og jobbank (herunder også København og ­Esbjerg).
  • DTUs praktik- og projektbank (herunder diplomuddannelserne i Ballerup).
  • ITU job- og projektbank (herunder en stor del udenlandske jobs).
  • RUCs jobbank (meget blandet udbud, primært Sjælland).
  • AUs jobbank (herunder elektronik og business i Herning).
  • SDUs jobbank (drives af samme portal som ovenstående, så en job­agent vil finde de relevante opslag).
  • Prosas job- og cv-bank (landsdækkende it-fagforening).
  • Praktik.dk (ofte praktik eller ­traineepladser uden løn).
  • Frivilligjob.dk.
  • Akademikernes Jobbank.

Det giver dig en legitim mulighed til at tage kontakt til afsenderen af projektanmodningen eller studiejobbet, hvis virksomheden eller underviseren har slået et projekt eller et job op i dit universitets database. Du kan sagtens se jagten på et virkelighedsnært projekt, det rigtige frivillighedsarbejde eller et fritidsjob som en relevant øvelse i at ringe op til en kontaktperson og gennemføre en samtale. Du udvikler dine kompetencer indenfor jobsøgning og bliver samtidig mere sikker på, hvad du egentlig kan, når du en dag er færdiguddannet og står med eksamensbeviset i hånden.

Hvad kan føre til job
Det er en udbredt praksis, at mund-til-mund-metoden kan give dig dit næste studiejob eller en praktikplads. F.eks. kan det være en studerende fra en årgang over dig, som du har lært at kende tidligere på studiet. Han eller hun kan anbefale dig til at overtage vedkommendes studiejob eller tipse dig om, hvem i virksomheden, du skal snakke med, så du ikke bare sender et CV eller en ansøgning ud i det blå. Det kan også være et familiemedlem, hvis onkel arbejder sammen med din fætters kusines mand, der er ingeniør og har hørt om, at hans arbejdsplads mangler en praktikant – ja, vejen til studiejob eller praktik kan være ret tilfældig og snørklet, så du skal være indstillet på at reagere i tide på alle former for henvendelser.

Har du ikke selv et netværk eller studiekammerater, der kan anbefale gode studiejobs eller praktiksteder, kan du få masser af ideer ved at kigge i universiteternes jobbanker. Her er der adgang til at søge på tværs, i hele landet og på forskellige typer jobs. Der er jobbanker på de centrale ingeniør-universiteter DTU, AAU, AU og SDU, men tænk også på KU (Københavns Universitet), ITU (IT-Universitetet), CBS (Copenhagen Business School og RUCs jobbank, hvis du søger arbejde på Sjælland. Nogle opslag er det ikke muligt at se i fuld udstrækning, med mindre man har adgang til at oprette en profil på uddannelsesstedets side, men du kan i hvert fald dobbelttjekke om der er arbejdspladser, du ikke var opmærksom på, da du søgte på dit eget universitets karrieresider og jobbanker.

Erfaringer kan overføres
Ønsker du også at arbejde frivilligt, kan du både søge fagrelevante opgaver, såsom at være messevært for DSE, aktiv i PF eller en anden faglig forening – eller lave noget helt tredje såsom at være træner i en sportsklub, køre på trehjulet cykel med plejehjemsbeboere, der skal have frisk luft eller samle ind til Syrien for en humanitær forening. Uanset hvilken form for frivilligt arbejde, du deltager i, kan du se alt sammen som en metode til at få sociale kompetencer: for eksempel øver du dig dermed i at snakke med alle typer mennesker, koordinere en opgave, få den udført og måske også evalueret.