Close

Jobmesse – den uforpligtende jobsamtale

At deltage på en messe kan virke overvældende og grænseoverskridende – for hvem skal du snakke med om hvad? Det kan være ligesom at komme til en reception uden at kende nogen i lokalet.

ELEVATORTALEN

Forestil dig, at du helt tilfældigt kommer til at køre i elevator med en person, du gerne vil i kontakt med, og altså kun har ganske kort tid til at præsentere dig selv. Skriv din elevatortale ned og øv dig i at aflevere den på en autentisk måde. Gør det så mange gange, at du til sidst kan den udenad. Tænk over, hvilket budskab du gerne vil levere:

  • Hvem er du, og hvad kan du hjælpe med?
  • Hvilken værdi kan du give virksomheden?
  • Hvad har du arbejdet med i dit studie?
  • Hvilke resultater har du opnået?

Du kan se en karrieremesse som en mulighed for at kigge ind bag hjemmesidens præsentation af virksomheden. Her er nogle ægte levende mennesker, der arbejder på stedet og har en holdning til deres arbejdsplads. De stiller helt sikkert op på en messe som DSEs for at høre både med- og modspil om deres organisation.

Selvfølgelig er det smart, hvis du har gjort dig klart, hvad du vil snakke med den enkelte virksomhedsrepræsentant om – selvom der også gerne må være plads til lidt free-styling og small-talk. På en messe behøves du ikke bare søge job; du kan også lede efter en praktikplads, en case hvor du kan skrive projekt, få ideer til relevante valgfag eller finde ud af, om stedet har et graduateprogram. Spørg om andet og mere end det, du selv kan finde frem til på deres hjemmeside.

Tal dig varm
Du kan vælge at se messen som en mulighed for at øve dig i at præsentere dig selv og finde ud af, hvordan du virker på den repræsentant, virksomheden har sendt ud på standen. Tænk på at virksomhederne også er interesserede i at høre noget om dig og det, du kan! Med andre ord er det fint at øve sig derhjemme forud for en messe:

Hvad har du at tilbyde en virksomhed? Du skal omsætte de fag, du følger eller de kompetencer, du har opnået, til f.eks. arbejdsområder, der er relevante i de virksomheder, du er interesseret i at snakke med. Det er også helt i orden at snakke med nogle virksomheder, hvor du umiddelbart tænker, at her har du ikke en chance!

Du kan lægge blødt ud og høre, hvad de arbejder med. Har de indflydelse på deres arbejdsdag. Hvordan er arbejdstiderne og arbejdsgangene tilrettelagt? Hvilke typiske arbejdsopgaver har de? Er det en god arbejdsplads? Alt efter din uddannelsesretning kan virksomhedsrepræsentanterne også guide dig videre.

FÅ MEST UD AF MESSEBESØGET

  • Er du genert, kan du begynde med at besøge de stande, der har bolsjekrukker, nøgleringe eller andre goodies liggende for at lokke studerende til. Smalltalk med dem, f.eks. om hvor mange gange, de har deltaget på messen, og hvilke resultater det havde givet for dem. Giv dem også lejlighed til at spørge dig.
  • Du kan begynde med en virksomhed, der egentlig er irrelevant for din studieretning, for så bliver det ikke så farligt, hvis du synes, at du siger noget forkert.
  • Når du har talt dig varm, så opsøg nogle af de virksom heder, du rigtig gerne vil arbejde hos. Du behøves ikke at være ydmyg, men du skal lytte på de svar, du får. Føler du dig tryg ved repræsentanten på standen, så kan du aflevere et cv, visitkort eller få vedkommendes kontakt oplysninger.
  • Følg op efter messen. Bagefter er du måske lettet over, at du turde tage kontakt. Lad det ikke blive ved det og sæt dig ned og vent på, at de ringer eller mailer til dig. Send en opfølgende mail, hvis du stadig føler dig sikker på, at arbejdspladsen er noget for dig.
  • Øv dig hjemme foran spejlet.
  • Det er okay at skulle snakke sig varm først.
  • Det er også okay at spørge igen, hvis du ikke har forstået svaret.
  • Du kan have nogle spørgsmål med på en seddel, hvis du er bange for at gå i stå.
  • Det er udmærket at have visitkort med – gerne med billede, så de kan huske dig i morgen. Du kan også bede om vedkommendes email-adresse og kontaktoplysninger, så du efter messen kan skrive en mere uddybende mail, hvis du gerne vil i praktik, søge studiejob el.lign. i virksom heden. Han/hun kan videreformidle til HR-afdelingen eller andre, der står for rekruttering.