
Kroppen er en sladrehank
Nervøsitet sætter sig i kroppen, så din stemme bliver anderledes.
Du er som studerende sikkert vant til, at det du siger, er vigtigt og relevant. Til en jobsamtale skal du dog se din krop som en sladrehank. Tænk f.eks. på en forelæser, der kommer duknakket ind i auditoriet og fremlægger sine slides hakkende og stammende. Ham finder du nok ikke særlig troværdig, uanset hvor faglig kompetent, han er ifølge sit cv.
Ligesom en underviser skal kunne sælge budskabet til dig som studerende, skal du også kunne sælge dig selv, når du er til jobsamtale. I den situation vil dit kropssprog hjælpe dig eller det modsatte: sladre om hvordan du har det. Vores flugtinstinkt er vækket, når vi befinder os i en ubehagelig situation. Sidder du og vipper med fødderne, ser ned i bordet eller taler lavt og usammenhængende, vil de mennesker, du sidder overfor måske begynde at undre sig over dit kropssprog. Ønsker du overhovedet stillingen? Og kan du håndtere jobkravene, når du udstråler så stor usikkerhed?
Det er selvfølgelig helt i orden at være nervøs til en samtale – og det kan faktisk lette lidt på stemningen selv at gøre opmærksom på, at du er nervøs.
Så er det vigtigt, at man har taget sine ting med og gerne sidder med en kopi af sin ansøgning, mens man tager noter undervejs og har planlagt spørgsmål på forhånd.”
– Lena Kjær, HR-manager, Rambøll
Herunder er nogle gode råd til dit kropssprog:
- Smil når du kommer ind ad døren.
- Giv et fast håndtryk – vær ikke som en slatten karklud, når du giver hånd.
- Smalltalk gerne mens I venter – f.eks. om vejret, udsigten fra vinduerne eller hvad du lavede i weekenden.
- Hav øjenkontakt med alle i løbet af samtalen.
- Sid roligt på stolen. Sæt fødderne i gulvet – vær grounded.
- Læg armene på bordet eller skriv noter, så du ved, hvad dine hænder laver.
- Pas på med wienerbrød eller kaffe, der kan efterlade distraherende krummer eller pletter.