Close

Mindre virksomheder bruger også ingeniører

Lad være med at sætte dig ned og vente på drømmejobbet. Det er vigtigt, at du forklarer hvad du kan.

Olieprisernes op- og nedture har sendt maskinmestrene på land og givet off-shore-­industrien en mavepuster. For første gang i årevis har Novo Nordisk gennemført en fyringsrunde i Danmark og flere andre toneangivende virksomheder har ansættelsesstop. Samtidig har alle landets højere læreanstalter pumpet ekstra tusinder af ­dimittender ud i sommerhalvåret 2016, fordi undervisningsministeriets fremdriftsreform har tvunget dem til det.

Der er altså al mulig grund til at kigge efter arbejde – også andre steder end hos de store toneangivende virksomheder. Åndenøden har været medvirkende til, at graduateprogrammer og andre indslusningsprogrammer har stor vægt i øjeblikket for nyuddannede. Må eller kan virksomheden ikke fastansætte dig, kan de tiltrække talenter ved hjælp af introduktionsprogrammer som graduate eller trainee. Også tidsbegrænsede projektansættelser er i vækst. Ligger dit arbejdsfelt eller interesse ikke indenfor et graduateforløb – så søg bredt og utraditionelt. Mindre virksomheder bruger også ingeniører, og barsels­vikariater kan sagtens være en vej ind på arbejdsmarkedet, lige så kan kommuner, regioner eller statslige arbejdspladser.

Tips fra Christina Just, Managing Partner i Capax:

  • Brug research, når du skal søge jobs. Tjek regnskaber og stillingsopslag over en periode på de virksomheder, du gerne vil have ansættelse hos – f.eks. på JobIndex eller Jobfinder. Går det dem økonomisk godt? Slår de overhovedet nogle jobs op, der er relevante for dig?
  • Brug netværk til at hjælpe dig. Langt ude i familien eller på nabo-studiet på dit uddannelsessted findes der måske en eller flere personer med teknisk viden og kendskab til arbejdsmarkedet. Hvor er der jobåbninger? Kan og vil du flytte efter jobbet?
  • Søg bredt. Lad være med at stirre dig blind på én stor ikonisk virksomhed. Alle de store firmaer har et væld af underleverandører og/eller små konkurrenter, som du kan have stor gavn af at opdyrke og lære noget af. Bed gerne om et uforpligtende kaffemøde, så du kan fortælle, hvad du kan.
  • Vær opdateret. Virksomhederne kan ikke være opdaterede på alle studieretninger, så du må selv hjælpe med at oversætte din uddannelsesretning og titel. Hvad handlede dit speciale eller ­bacheloropgave om? Hvad kan du tilbyde? Skriv det på LinkedIn og i et kompetence-CV.
  • Øv dig. Se enhver dialog på en jobmesse, et kaffemøde eller til en jobsamtale som træning i at fortælle, hvad du kan. Du lærer at lytte til, hvad du bliver spurgt om. Du lærer at aflæse ansigtsudtryk, når du svarer. Du lærer at slappe af i situationen, så det måske bliver dig, der kan tale dig ind i jobbet næste gang.
  • Mormortesten. Skriv et A4-ark om din uddannelse. Hvilke projekter har du gennemført? Hvad skrev du opgave om? Hvilke resultater er du kommet frem til? Kunne det bruges til noget ? Hvad er du blevet dygtigere til? Kan din mormor forstå, hvad du har skrevet, er du god til at omsætte din viden. Forstår hun det ikke, skal du prøve at forklare hende det mundtligt. Måske giver hun dig, de ord, du mangler.

Store forskelle
“Vi mangler stadig at se den virkelige vækst i markedet for nyuddannede ingeniører,” siger direktør i Capax, Christina Just, der følger det tekniske arbejdsmarked tæt. Hun understreger, at der er stor forskel alt efter, hvilken type ingeniør du er uddannet til. I efteråret 2016/vinteren 2017 var hele Sjællands medico-industri og pharma-branchen i chok over Novo Nordisks globale krise og ansættelsesstop, som breder sig som ringe i vandet til underleverandørerne. Omvendt har du kronede dage, hvis du er uddannet maskiningeniør og vil bevæge dig til produktionsvirksomhederne i for eksempel Midtjylland, Fyn og Lolland-Falster.

Christina Just anbefaler derfor, at du lader være med at sætte dig ned og vente på et drømmejob, men at du i stedet er geografisk mobil og kan være fleksibel med både jobindhold og virksomhedens størrelse. Selvom lønningerne generelt er steget, er det som regel ikke dimittenderne, der skal regne med en høj løn. Ingeniører og tekniske specialister med over fem års erhvervserfaring står langt stærkere, når det gælder løn- og personalegoder.

“Tidligere støvsugede Novo Nordisk markedet for f.eks. produktions- og maskin­ingeniører på hele Sjælland, så det bliver spændende, hvordan denne virksomheds opbremsning kommer til at påvirke ingeniørerne og deres løn fremover,” fortsætter Christina Just.

Oversæt din viden og kvalifikationer
Er din uddannelsesbaggrund indenfor it, overvågning eller datasikkerhed er der derimod masser af arbejde at vælge imellem. Her møder du naturligvis konkurrence fra handelshøjskolerne og it-universitetet i København, men både den finansielle sektor, de store konsulenthuse, forsvarets institutioner og private producenter af hardware og software, til det man samlet set kalder sikkerhedsbranchen, er i stor vækst og har brug for mange forskellige kompetencer.

“Lige nu har it-branchen overordnet set et flaskehalsproblem – der er simpelthen ikke it-folk nok, og mange håndplukkes fra virksomhederne allerede før dimission.” Uanset om du vil søge ind i en virksomhed, der efterspørger dine kompetencer, eller om du søger stillinger på steder, hvor der er kamp om jobbet, er det vigtigt, at du forklarer, hvad din uddannelsesbaggrund betyder.

“En arbejdsgiver kan ikke vide om en uddannelse i design og innovation betyder, at du har lært agile arbejdsmetoder, er ekspert i styringsredskabet lean eller kender til designprocesser i arkitektur. Det skal du selv pinde ud, når du vil ringe eller skrive til en virksomhed,” mener Christina Just. Virksomhederne består af HR-konsulenter og ældre medarbejdere, der ikke nødvendigvis har samme uddannelse som dig, så de vil gerne vide, hvad du kan.

Skal du have inspiration til at “oversætte” dine fagkundskaber, foreslår Capax, at du researcher på virksomheden. Hvilke produkter sælger eller udvikler de? Hvem er deres kunder? Hvilke arbejdsmetoder benytter de? Hvad bliver der skrevet om dem i pressen? Dette vil give dig en idé om, hvilken type medarbejdere virksomheden efterspørger.