
… og så er der alle de stillinger, du slet ikke har tænkt på
Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér
En del ingeniører lander i et job, som ligger pænt i forlængelse af specialet, men ikke alle er i den situation. Og hvor skal man så se hen efter arbejde?
I specialet graver de fleste studerende sig ned inden for et afgrænset fagligt felt. Men hvad nu hvis man i virkeligheden hellere ville arbejde inden for et andet fagområde, hellere ville være generalist, eller hvis karaktererne ikke er prangende og åbner alle døre – hvad stiller man så op?
”Det handler om at udvide sin horisont og se muligheder i stillinger, man ikke lige havde overvejet. Her er det en god idé at kigge bredt på hele sin uddannelse for at få inspiration til, hvor man kan kigge hen. Man kan se på kurser, studiejobs og hele sit CV og vurdere med sig selv, hvad der har været sjovt og interessant, og så give alt det en smiley. Listen med smileyer kan man derefter bruge som pejlemærker, når man læser stillingsopslag,” anbefaler specialkonsulent Rikke Bjerregård Jespersen fra Karrierecenteret på DTU.
Kig på hele paletten
Hun anbefaler, at man ikke udelukkende kigger på sin historik med tekniske, faglige øjne.
”Man skal folde hele paletten ud og også se på, hvilke arbejdsformer man gennem årene har trivedes bedst med. De kan også få én på sporet af nye jobmuligheder,” siger hun.
Fleksibiliteten kommer ofte efter et stykke tid og et vis pres, for de fleste har det ikke godt med at gå på kompromis med tidligere forhåbninger.
”Jeg har mødt granvoksne studerende, der drømte om stillinger som chefer eller projektledere i store virksomheder med firmabil fra dag ét, som noget skuffede måtte erkende, at deres første job nok skulle findes nederst i virksomhedernes hierarki. Eller studerende der først sent i studiet indså, at arbejdspladserne inden for deres felt lå langt fra København. Det havde de slet ikke forestillet sig. Jeg opfordrer altid studerende til at forfølge deres drømme, men nogle gange kan drømmejobbet være et helt andet, end man umiddelbart havde tænkt sig,” fortæller hun.
Se muligheder i udfordringerne
Som nyuddannet er det vigtigt at være fleksibel og nysgerrig, når man søger job. Drømmejobbet ligger måske ikke lige i nabolaget eller i forlængelse af specialet.
”Drømmejobbet kan gemme sig i en stilling eller en virksomhed, som du slet ikke havde regnet med, så det er vigtigt at vende udfordringen til noget positivt. Det er jo ikke umuligt at rykke sig geografisk, og en stilling i provinsen er f.eks. også en chance for en nyuddannet for at komme godt i gang et sted, hvor konkurrencen måske ikke er så hård. Det kan også være et job i en noget mindre virksomhed, end man havde forestillet sig, som i modsætning til de store virksomheder giver mulighed for, at man hurtigere kan få et større ansvar og få lov til at arbejde med mange forskellige opgaver,” siger Rikke Bjerregård Jespersen.
Fleksibiliteten i forhold til jobsøgning kommer ofte efter et stykke tid og efter et vis pres, fordi de fleste har det svært med at gå på kompromis med tidligere forhåbninger, siger specialkonsulent Rikke fra Karrierecenteret på DTU.