Close

PRAKTIK kan være en smutvej til dit første job

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Med et praktikophold kan du blive klogere på dine muligheder som ingeniør og booste din karriere.

Et længere praktikophold eller samarbejde med en ingeniørvirksomhed kan være afgørende for din karriere. Det er tre direktører fra henholdsvis en mindre, en mellemstor og en stor ingeniørvirksomhed rørende enige om. Hvilken størrelse virksomhed, du skal gå efter, afhænger meget af, hvad du vil lære, og hvilken karriere du drømmer om.

Torben Riise, der er administrerende direktør i den østjyske virksomhed Tekfa, går primært efter praktikanter, som udviser initiativ og vilje til at ville lære og forstå. Foto: Ditte Langer Mørch.Praktik i en mindre ingeniørvirksomhed
“Vores praktikanter er med i hele processen – i alle led lige fra ordren kommer ind i salgsafdelingen til den bliver afleveret. Og da vi både beskæftiger os med elektronik, software og mekanik, betyder det, at man som praktikant kommer vidt omkring,” fortæller Torben Riise.Riise er administrerende direktør i den østjyske virksomhed Tekfa, der blandt andet er leverandør af procesudstyr til pulverdosering og vejning af granulater. Som praktikant i Tekfa bliver man med direktørens ord ‘projektleder i sit eget liv’. “Når vi kun er 13-14 ansatte bliver man ikke observeret hele tiden. Man er ikke overladt til sig selv, men man skal have det godt med at være selvkørende, og vi forventer, at vores praktikanter er proaktive. Det giver lidt hår på brystet,” siger han.Hvis man senere i karrieren vil arbejde i en større virksomhed, kan det efter Torbens vurdering være et aktiv at have erfaringer fra en mindre ingeniørvirksomhed. “Hvis man for eksempel senere går efter et job i en større, teknisk afdeling, er det et plus, at man kender til processerne i for eksempel økonomi- og indkøbsafdelingen eller har viden om de mekanismer, der er afgørende for, at ting bliver produceret korrekt i et værksted. Det er en stor fordel at have forståelse for processen fra start til slut,” siger Torben Riise.

For at komme i betragtning til en praktikstilling i Tekfa er det derfor en fordel at være nysgerrig på alle dele af processen. “Vi går efter studerende, der udviser initiativ og vilje til at ville lære og forstå. En drømmepraktikant er typisk en ingeniørstuderende, der også har en håndværksmæssig baggrund, men dem er der desværre langt imellem,” siger direktøren.

Læs mere om Tekfa på www.tekfa.dk.

Praktik i en mellemstor ingeniørvirksomhed
“Hos os får praktikanterne en almen forståelse for mange aspekter af ingeniørarbejdet,” siger administrerende direktør Ole Rasmussen fra den rådgivende ingeniørvirksomhed Dines Jørgensen & Co. A/S.Virksomheden, der beskæftiger 90 medarbejdere og har afdelinger i Hillerød, Sorø og Odense, rådgiver inden for anlæg, byggeri, vandforsyning, miljø og geoteknik. “Hvis man for eksempel skal lave et stykke vej, der består af belægning, afvanding, dræn og så videre, vil det i store firmaer – måske sat lidt på spidsen – være én mand, der tager sig af dræn, én tager sig af belægning og så fremdeles. Hos os er det én og samme ingeniør, der har det overordnede ansvar, og vi giver praktikanterne en indføring i det hele. Derfor giver et ophold hos os et godt indblik i en lang række arbejdsområder, og hvis man senere ønsker at specialisere sig kan man gøre det, men så træffer man sit valg på et mere kvalificeret grundlag,” siger han.Det er en udfordring for virksomheden, at mange ingeniørstuderende som udgangspunkt ikke kender Dines Jørgensen & Co. A/S. “De unge kender COWI og Rambøll og tror, at det er der, de skal hen. Men vi kunne godt tænke os, at nogle af dem også prøvede os. Hvis der er en god kemi, og vi ellers kan finde ud af det, har vi stort set tilbudt alle vores praktikanter en ansættelse bagefter,” siger Ole Rasmussen. Praktikanter, der beskæftiger sig med emner, som er relevante for virksomheden, har en fordel. “Det kunne for eksempel være inden for LAR – lokal afledning af regnvand, hvor vi har nogle spidskompetencer, og hvor vi er åbne over for nye idéer til, hvordan tingene også kunne løses. Men for os er det dog mest afgørende, at man har den rette indstilling. Hvis man ikke er så meget for stive kontorer og bonede gulve, men gerne vil arbejde med det, det handler om, og i øvrigt ikke er skudt helt ved siden af rent socialt, skal man bare henvende sig. Fødekæden er så stram for os, at vi er åbne over for alle. Det bedste er at ringe, møde op og vise interesse. Så er der gode muligheder,” siger Ole Rasmussen.

Læs mere om Dines Jørgensen & Co. A/S på www.dj-co.dk.

Direktør Ole Rasmussen fra den rådgivende ingeniørvirksomhed Dines Jørgensen & Co. A/S opfordrer interesserede til at ringe, møde op og vise interesse. Så har praktikanter gode muligheder i virksomheden. Foto: Dines Jørgensen & Co. A/S.
HR-direktør Lena Kjær fra den internationale ingeniør- og rådgivningsvirksomhed Rambøll ser praktikken som en start på en mulig ansættelse. Foto: Rambøll.Praktik i en stor ingeniørvirksomhed
“I en stor virksomhed som Rambøll vil de ingeniørstuderende møde en bred pallette af fagligheder og få øjnene op for, hvor utroligt mange muligheder der er. Det kan være, at man for eksempel kommer i praktik i en afdeling, der laver lysdesign og slet ikke kendte til den disciplin i forvejen. På den måde kan en praktikperiode udnyttes til tidligt i studietiden at blive klar over, hvilken specifik retning man vil vælge som ingeniør,” fortæller HR-direktør Lena Kjær fra den internationale ingeniør- og rådgivningsvirksomhed Rambøll. Her arbejder 14.000 rådgivende ingeniører, arkitekter og managementkonsulenter fordelt på 300 kontorer i 35 lande.Et praktikophold kan også give de studerende en fornemmelse af, hvad virksomhederne efterspørger. “Det er en stor fordel for de unge, fordi det kan hjælpe dem til at blive mere klar over deres karrieremuligheder. De kan også tidligt i deres uddannelse få opbygget et netværk, der i sidste ende kan føre til ønskejobbet. Vi plejer at sige lidt i sjov, at når man kommer ind i Rambøll som praktikant, så starter én lang jobsamtale, for rigtig mange af vores praktikanter bliver senere studentermedhjælpere, og når de så er færdige med deres uddannelse, bliver rigtig mange også ansat. Så det er faktisk en god idé at tænke praktikken som en start på en mulig ansættelse. Det er meget realistisk,” siger hun.

For at gøre sig attraktiv til en praktikstilling i Rambøll er det en god idé at gøre et godt forarbejde. “Via vores website kan man ansøge om at komme i praktik, og vi sørger så for, at man bliver kanaliseret hen i de afdelinger, som kan være aktuelle. Det samme gælder for specialestuderende. De skal blot henvende sig, vise interesse og engagement, og så er det ingen skade til at skrive en god ansøgning. For alle gælder, at vi værdsætter rigtig meget, at de studerende har sat sig ind i vores historie og måske også har valgt os til på grund af vores værdier,” siger HR-direktøren.

Læs mere om Rambøll på www.ramboll.dk.