
Projekter kan give kontakt med erhvervslivet
DTU står klar med en projektbank, som studerende kan søge i.
Det kan være svært at finde tid til et studiejob ved siden af studierne, og du skal i hvert fald være god til at prioritere din tid. Det kan også være, at du vælger at bruge din tid på foreningsarbejde, hvis dit studie er tilrettelagt således, at der ikke bliver plads til erhvervsarbejde ved siden af. Begge dele vil være godt for dit CV.
Mediehuset Ingeniøren har relevante studiejobs liggende på hjemmesiden jobfinder.dk.
Et studiejob kan være dit første skridt på vejen til at opnå fastansættelse i en virksomhed. Det giver dig også konkret og relevant erhvervserfaring, ligesom det kan give dig større indsigt i, hvilken fagretning, der interesserer dig mest og som du derfor kan understøtte med dit valg på resten af dit studie. På Jobfinders studiejob-sektion vil du kunne finde studiejob og praktikpladser henvendt til studerende med teknisk eller naturvidenskabelig baggrund. Hjemmesiden er et værktøj til at finde både praktikplads, projektsamarbejde og studiejob. Det tidligere site, Studiejobfinder, er nu en integreret del af Jobfinder, så du kan bruge det samme jobagentsystem. For tidligere brugere af Studiejobfinder er det nødvendigt at nulstille adgangskoden.
Du kan også se efter jobs på dit uddannelsessteds hjemmesider.
Op til en fjerdedel af de ECTS-point, du skal have i løbet af din ingeniøruddannelse, er valgfri inden for det ingeniørfaglige område. Det betyder, at du kan indgå i pointgivende samarbejder med en virksomhed, som gerne vil have udført en opgave. Kort sagt kan det blive en win-win-situation: Virksomheden får løst et problem ved hjælp af dig eller din gruppe, og du får netværk og erfaring fra erhvervslivet. Erhvervserfaring står øverst på arbejdsgivernes hitliste over kompetencer, de gerne vil se hos dig som nyuddannet. Projekter kan afløse et fagkursus, indgå i en bacheloropgave eller i dit speciale.
”De studerende vil jo utrolig gerne have et fagligt relevant job ved siden af studiet, men med fremdriftsreformen kan det være en udfordring at få tid til,” siger karrierevejleder Rikke Bjerregaard Jespersen fra DTU’s Karrierecenter. Hun erkender, at virksomhederne lige skal lære effekten af reformen at kende. De kan ikke så let få en studiejobber 10-15 timer om ugen som tidligere. ”Det er jo ikke virksomhedernes opgave at kende reglerne for universitetsuddannelserne, men vi prøver at fortælle dem, at det traditionelle studiejob skal være mere fleksibelt, hvis de vil have studerende på den måde. Den studerende kan give den gas i ferieperioderne, men ikke i undervisningsperioder.”
By projektbank
Karrierecentret ser DTU’s nye projektbank som en bedre mulighed for de studerende for at få erhvervserfaring fremover. DTU har oprettet en projektbank, der skal hjælpe både studerende og virksomheder med at få kontakt med hinanden. Når virksomheder efterspørger studerende, skal de producere en appetitvækker til projektbanken, hvor studerende på relevante studieretninger kan finde tilbuddet. Forinden er projektet blevet koblet sammen med en underviser, der kan være vejleder på projektet. Projektbanken er altså et rigtig godt sted at finde muligheder for samarbejde med virksomheder, hvis du vil lave projektsamarbejde med virksomhederne i stedet for at tage et studiejob.
”Virksomhederne skal være indstillede på, at det er studerende, der kommer ud i virksomheden, så de er indstillede på at stille med den nødvendige support og klare opgavebeskrivelse, hvis projektsamarbejdet skal blive vellykket.”
”De studerende skal ikke have udbetalt løn. Til gengæld skal virksomhederne være opmærksomme på, at samarbejdet skal passe med semesterstrukturen. Det vil sige, at studerende for eksempel ikke kan løse en akut udfordring midt i eksamensperioden. Til gengæld kommer de med en kæmpe gejst og lyst til at vise, hvad de kan. Vi ved fra vores mange kontakter i erhvervslivet, at mange projektsamarbejder kun er begyndelsen på et længere samarbejde. Ofte følger et studiejob og måske endda det første job som færdig ingeniør efter,” understreger Rikke Bjerregaard Jespersen. Karrierevejlederen ser projekter som et uvurderligt bidrag til dit netværk – et netværk du kan bruge, når du skal søge arbejde. Overordnet set rekrutterer virksomhederne nemlig stadig via jobopslag (66 procent), mens brugen af netværk følger lige efter (56 procent). Det viser tal fra Ballisagers årlige rekrutteringsanalyse.
Kilder: Karrierecenteret DTU, Ballisager