
Projektforløb med en virksomhed kan give en idé om fremtiden
Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér
Som fysikstuderende har Emil Visby tidligere haft svært ved at svare på, hvad han vil bruge sin uddannelse til. Han kan stadig ikke komme med et konkret svar, men efter et projektforløb i en virksomhed føler han sig nu tryg og sikker på, at han nok skal få sig et fornuftigt og interessant job.

Projektet med Foss Analytical og denne røntgenkilde og -detektor har givet ham en idé om, hvad han også kan bruge sin uddannelse til. Privatfoto.
Når man læser Fysik og Nanoteknologi, er de første semestre ret fastlagte. Her skal man “tilegne sig en grundforståelse inden for kvantemekanik, faststoffysik og nano-skala-materialefysik, optik og fotonik samt fabrikation af mikro- og nanostrukturer”. Kort sagt: teori med teori på.
“Som fysiker kan det være svært at se, hvilke virksomheder der kan bruge de kompetencer. For en bygningsingeniør er det oplagt, hvad man skal lave bagefter, men jeg har haft svært ved at se, hvad al den fysikteori kunne bruges til,” siger Emil Visby, der nu er i gang med kandidatdelen af studieretningen Fysik og Nanoteknologi. På 4. semester samarbejdede han med virksomheden Foss Analytical, der arbejder med løsninger til at sikre og forbedre fødevarekvalitet, om et projekt. Her fik han et nyt syn på både studiet og fremtiden.
“Selv om projektet med Foss kun varede i tre uger, var det interessant for mig at opleve, hvordan den teori, jeg havde lært på DTU, faktisk kunne anvendes til noget, og det har givet mig en tro på, at der nok er et spændende job på den anden side, selvom det ikke er så åbenlyst,” siger han.
Grib chancen
Den spæde kontakt til virksomheden blev etableret allerede på 2. semester i forbindelse med et projekt, som Emil lavede sammen med en forsker på DTU. Foss Analytical var interesseret i nogle data fra projektet, der blandt andet involverede en røntgendetektor.
”På en virksomhedsdag på DTU Fysik gik jeg hen på Foss Analyticals stand og snakkede med Elisabeth Ulrikkeholm, der arbejder som ingeniør i Foss’ R&D-afdeling. Jeg fik hendes visitkort med besked om, at jeg bare skulle skrive. Det gjorde jeg så og spurgte, om det var muligt at lave et tre ugers projekt i juni i virksomheden,” fortæller Emil. Det kom i stand. Projektet gik kort fortalt ud på at afprøve, om man ved hjælp af absorption af røntgenstråling kan bestemme fødevarers sammensætning.
”Det er velkendt, at man kan benytte metoden til at analysere fedtprocenter i kød, men det var interessant at se, om metoden også kunne bruges til andre fødevarer,” fortæller han.
En uge gør forskellen
I projektet forberedte og testede han fødevarer med forskellige næringssammensætninger og beskrev, hvordan røntgenspektrummet opførte sig i de forskellige blandinger.
”Da det præcise blandingsforhold var kendt, kunne jeg også undersøge, hvor præcis metoden var, når jeg ud fra billeder fra røntgenmålingerne forsøgte at bestemme en blandings fedtindhold,” fortæller Emil. I to uger arbejdede han med måledata og forskellige prøver på DTU og sad derefter en uge hos Foss Analytical, hvor han analyserede resultaterne.
”Det var en god oplevelse bare det at opholde sig én uge i en ingeniørvirksomhed. Til daglig løser vi en masse ligninger og lærer en masse teori, men vi ved meget lidt om, hvad de laver ude i virksomhederne, og hvorfor vi egentlig skal lære al den teori,” fortæller han.

DSE Messe Lyngby. Foto: Bjarne Erick.
Udnyt virksomhedsmesserne
Han er ikke i tvivl om, at han vil anbefale andre studerende at søge uden for universitetsverden i løbet af studiet.
”Det har været rigtig fedt og super nemt fra det øjeblik, der var en kontakt til en virksomhed. Så brug de forskellige messer til at opsøge virksomhederne. Og husk at følge op på kontakten ved at sende en mail bagefter. Jeg kan i hvert fald se, at det var det, der virkede for mig efter den uforpligtende samtale og et visitkort. Så når folk siger: ’du skriver bare’, så husk at gøre det,” anbefaler Emil.