Close

Sådan får du det bedste ud af en job- og karrieremesse

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

En job- og karrieremesse kan virke uoverskuelig med et væld af virksomheder og et mylder af andre unge. Her er gode råd fra karrierevejleder Annika Camilla Jørgensen fra AAU Karriere til at få det bedste ud af messen, hvad enten du er på udkig efter job, studiejob, praktik eller samarbejde om et projekt.

FØR MESSEN: FORBERED DIG

“Det er en god idé på forhånd at have bestemt sig for, hvilke virksomheder man gerne vil tale med på en messe,” siger karrierevejleder ­Annika Camilla Jørgensen fra AAU Karriere. Privatfoto.

Er det nødvendigt at forberede sig, før man møder op til messe?
“Ja, for hvis man ikke forbereder sig, bliver det et ufokuseret besøg, hvor man går lidt hvileløst rundt uden rigtigt at få talt med nogen virksomheder. Man spilder måske to timer og får i bedste fald lidt merchandise og slik med hjem,” siger karrierevejleder Annika Camilla Jørgensen fra AAU Karriere.

Hvordan forbereder man sig?
“Forberedelsen handler om at få overblik over, hvilke virksomheder der kommer, og hvad de mon leder efter. Man skal også tænke over, hvad man gerne selv vil opnå ved at tale med dem, og hvordan man præsenterer sine stærke kompetencer. Inden en job- og karrieremesse kan det være en god idé at melde sig til et af de forberedende seminarer, som bliver udbudt af universiteterne eller De Studerendes Erhverskontakt, DSE. Her kan man blive bedre afklaret om, hvilke kompetencer man har, hvilke virksomheder man med fordel kan tage kontakt til, og hvordan man præsenterer sig bedst muligt for de virksomheder, man er interesseret i. Man kan også forberede sig alene, men for de fleste er det en fordel at tale med andre og få deres øjne på. Det kan også være en idé at få andre til at kigge CV’et igennem og rette det til, så det tydeligt fremgår, hvordan man er kvalificeret til det job eller praktikophold, som man håber at finde.”

Skal man også forberede sin påklædning og fremtoning?
“Ja, det er en god idé lige at se sig i spejlet, inden man går hjemmefra. Ser du OK præsentabel ud, så du kan møde ren, pæn og velduftende op? Du behøver ikke nødvendigvis jakkesæt eller blazer på, men bare noget pænt tøj, du føler dig tilpas i.”

Er der noget, man med fordel kan medbringe?
“Ja, man kan med fordel medbringe et CV. Det er ikke nødvendigvis, fordi man skal dele 100 CV’er ud, og nogle virksomheder vil udelukkende have CV’er elektronisk. Men det kan være rart at have det med og lægge det frem, mens man taler. Og selvfølgelig er det godt at have parat, hvis nogen gerne vil have det med hjem i hånden.”

UNDER MESSEN: BRUG BÅDE MUND OG ØRER

Hvem møder man egentlig fra virksomhederne?
“Det vil være en kombination af HR-folk og medarbejdere, der matcher de kandidater, de gerne vil tale med. Som ingeniør kan man måske komme ud for at blive lidt skuffet, hvis der udelukkende er HR-personale i standen, som ikke kender til det faglige. Så er det OK at spørge, hvem i virksomheden der vil være den rette at henvende sig til bagefter. HR-personalet står der jo for at være bindeled. Så de vil gerne hjælpe.”

Hvordan gør man sig klar til at møde virksomhederne?
“Der kommer måske 100 virksomheder, så det er en god idé på forhånd at vælge en håndfuld ud, som man gerne vil tale med. Kig på, hvad de virksomheder har skrevet i kataloget til messen, og prøv at finde ud af, hvad de leder efter, og hvorfor de er på messen. Læs på deres hjemmeside, hvad de skriver om sig selv, og hvad der er i kog lige nu. Du kan også google lidt, for måske er der en nyhed, som er en god indfaldsvinkel. Har de for eksempel lige vundet et kæmpe projekt, eller skal de åbne en afdeling i Kina? Den slags information kan være en indgangsvinkel til en samtale på messen, hvor du får dine kompetencer på banen: “Jeg har set, at I er ved at starte op med sådan og sådan, og jeg har faktisk en baggrund, hvor jeg har arbejdet lige præcis med det.” Jo mere du ved om virksomheden, desto bedre kan du levere et relevant budskab.”

Hvordan griber man besøget på messen an?
“Det er en god idé at have en prioriteret liste på højst fem virksomheder, som man helt sikkert vil have talt med, før man forlader messen. Men man skal også være åben for at lade sig overraske, hvis man møder andre interessante personer eller virksomheder. Du kan sagtens følges med en studiekammerat, men lad være med at gå i større grupper. Det kan virke sådan lidt umotiveret og tillukket at gå i en stor gruppe. Det bedste er at henvende sig på egen hånd til virksomhederne, for du repræsenterer jo kun dig selv. Når du gør det, skal du være forberedt på at fortælle, hvad du kan hjælpe virksomheden med. Det er fint at have øvet en tale, men husk, at du kommer for at få en dialog. Så vær samtidig imødekommende og åben. Brug både munden og ørerne, og prøv at være til stede i nuet.”

Hvilke råd kan du give til en genert eller introvert person?
“Husk på, at de, som bemander sådan en stand, er der for at møde folk som dig. De er imødekommende og åbne. Virksomhederne bruger mange ressourcer på at komme, så for dem er det vigtigt, at de får talt med nogle relevante kandidater. De vil være super interesserede i at tale med dig. Du forstyrrer dem ikke. Du gør dem en tjeneste. Hvis du har forberedt dig hjemmefra, har du den fordel, at du kan fortælle dem, hvorfor du går lige præcis hen i deres stand. Måske vil du høre om muligheder for praktik eller studiejob, og måske finder du af, at de har brug for lige nøjagtig de kompetencer, som du har.”

Bør man tænke på sit kropssprog?
“Det kan være en god idé at få samling på sig selv på vejen hen til standen. Ret ryggen lidt og tænk positivt: ‘De er her, fordi de gerne vil møde mig og de andre unge’. Henne i standen kan du aflæse, hvad det er normen at gøre. Giver man hånd, eller siger man bare ’dav’? Nogle studerende og kandidater er bedre til at tage kontakt end andre, men det er faktisk ikke så vigtigt, om du er god til det eller ej. Virksomhederne har brug for alle slags profiler. Både de mere indadvendte og de super udadvendte.”

EFTER MESSEN: FØLG OP

Hvad kan være en god idé at gøre efter messen?
“Det kan være en god idé inden for én til to uger at sørge for at følge op, specielt hvis man har aftalt at ringe eller sende en ansøgning. Da er det selvfølgelig ­vigtigt at huske, hvem det var, man skulle kontakte. På messen tror man, at det kan man da godt huske bagefter. Men det kan man som regel alligevel ikke. Så det er en god idé at få visitkort med fra messen. Man kan også tage noter undervejs. Hvem talte jeg med, hvad fik jeg at vide, og hvilken opfølgning blev der aftalt?”