Sådan søger du job, der ikke er slået op

Birgitte Schierning rådgiver højtuddannede om karriere i Akademikernes A-kasse. Foto: Akademikernes A-kasse.
Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér
Hvordan griber man sagen an, hvis man ønsker at finde et job, der ikke er slået op? Birgitte Schierning, chefkonsulent i Akademikernes A-kasse, giver gode råd om at søge uopfordret.
Når man som jobsøgende vil på sporet af et job, der ikke er slået op, er det oplagt at bruge sit netværk, siger Birgitte Schierning, der rådgiver højtuddannede om karriere i Akademikernes A-kasse. ”Vi opfordrer nyuddannede til at bruge deres netværk så meget som muligt. For eksempel kan man henvende sig til den virksomhed, man samarbejdede med, da man lavede speciale. Måske har lederen ikke selv konkrete jobåbninger, men så kan du jo spørge, om vedkommende kender nogle andre, der måske mangler sådan en som dig,” siger Birgitte Schierning. Du kan også kontakte en virksomhed, hvor du har søgt job tidligere og fået afslag. ”De fleste vil gerne hjælpe, for de kan godt huske, hvordan det er at være nyuddannet og have lidt svært ved at finde det første job,” siger hun.
Sådan finder du virksomheden
Akademikernes A-kasse anbefaler disse værktøjer, når du vil søge uopfordret:
Bisnode
Data- og analysevirksomheden Bisnode tilbyder på hjemmesiden funktionen ’Bisnode Profiler’, der giver adgang til informationer om virksomheder. Alle kan få et gratis prøveabonnement, og medlemmer af Akademikernes A-kasse har fri adgang.
”Man kan tage udgangspunkt i:
»Jeg kender den her virksomhed fra mit studiejob eller speciale, og jeg vil gerne kende nogle flere, der ligner.« Man kan også søge på branche, geografisk område, økonomiske nøgletal, datterselskaber, samhandel med andre lande, antal ansatte og navne på bestyrelsesmedlemmer og ledergruppe. Det med navne er vigtigt, for det betyder, at man kan henvende sig til de relevante personer,” siger Birgitte Schierning.
Jobindex
Jobportalen Jobindex har en nyttig funktion: ”Værktøjer til uopfordrede ansøgninger”.
”Her kan man se jobopslag mere end 10 år tilbage i tiden og se, hvilke kompetencer virksomheden tidligere har efterspurgt, og hvem der er kontaktperson. Bagefter er det oplagt at undersøge fakta om virksomheden på Bisnode. De to værktøjer arbejder godt sammen,” siger Birgitte Schierning.
Tre tips til at søge uopfordret
Skriv en kort mail og ring
Du skriver først en kort mail til den nøgleperson, du har fundet frem til i virksomheden. Her fortæller du, hvorfor du henvender dig, og at du vil tillade dig at følge op på telefon. Du vedlægger et kort CV målrettet virksomheden. Det er ofte bedst at skrive først på ugen og ringe sidst på ugen. Du kan også skrive til personen på LinkedIn.
Aflevér dit CV i mindre virksomheder
I mindre virksomheder kan det være en fordel at møde op personligt for at aflevere et kort, målrettet CV. Måske kan du komme til at tale med lederen eller relevante medarbejdere. I store virksomheder giver personligt fremmøde ikke mening, fordi man typisk kun får kontakt med receptionen.
af persondataforordningen
Det er ikke i strid med persondataforordningen, at du selv afleverer et CV, og at virksomheden tager imod det. Det kan du fortælle virksomheden, hvis de er i tvivl om, hvorvidt de må modtage og opbevare dit CV. Virksomheden har selvfølgelig pligt til at opbevare CV’et forsvarligt og ikke have det liggende frit fremme, så en tredjepart kan få fat i det.
LinkedIn
LinkedIn rummer nyttige informationer til en uopfordret jobsøgning. For eksempel kan man finde kontaktpersoner med samme baggrund som én selv.
”Når man går ind på Aalborg Universitet eller DTU’s virksomhedssider, finder man funktionen »alumner« ude til venstre. Her kan man for eksempel søge på »cand. polyt. i robotteknologi« og få alle de profiler frem. Man kan se, hvor de er ansat og i hvilke jobfunktioner. Det er spændende, da man kan tage kontakt og høre, om vedkommende har en idé til en vej ind i den pågældende virksomhed. Det kan også hjælpe til at få øjnene op for en lidt mindre klassisk karrierevej i mindre virksomheder eller i mindre kendte virksomheder,” siger Birgitte Schierning.
Virksomhedspraktik og Gazeller
For ledige kan virksomhedspraktik også være et redskab til et permanent job, siger Birgitte Schierning. Det er fire ugers praktik på dagpenge. Sidst, men ikke mindst, anbefaler hun nyuddannede at holde øje med de vækstvirksomheder, der deltager i dagbladet Børsens Gazelle-konkurrence. De har løbende brug for nye medarbejdere og kompetencer.