Close

Skil dig ud fra mængden med et video-CV

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Hvis du vil styrke dine chancer for at blive set og hørt, kan et ekstra video-CV være vejen. Men brug det med omtanke – ellers kan det have den modsatte effekt.

Der er videoer overalt. Både for sjov og alvor på de sociale medier og med seriøse bagtanker på mange virksomheders og organisationers hjemmesider.
”Paratheden til selv at stille sig op på en video bliver større og større, fordi det gradvist bliver en mere naturlig del af hverdagsbilledet. Men det er endnu i udvikling at vedlægge et video-CV til en jobansøgning, og derfor kan det stadig give en ansøger mulighed for at skille sig ud i forhold til andre i ansøgerfeltet. Man skal bare være rigtig opmærksom på, hvem man henvender sig til, hvad man siger, og hvordan man fremtoner,” siger Thomas Dahlgaard, rekrutteringsdirektør i Jobindex.
I Jobindex har man brugt video som rekrutteringsværktøj i tre år. ”Det er især anvendeligt for servicevirksomheder, hvor de ansatte har stor kundekontakt, og hvor den personlige fremtoning betyder meget. Men jeg vil absolut mene, at mediet også kan bruges i ingeniørverdenen til stillinger, hvor jobbet indebærer stor kontakt med mennesker f.eks. som projektleder, eller hvor det er vigtigt, at man besidder de egenskaber, der skal til for at være ’på’,” siger han.

Videomediet kan set med arbejdsgiverbriller udvikles til effektiv rekruttering og bruges til at stille ansøgere konkrete spørgsmål, som de skal besvare på video, siger Thomas Dahlgaard. Foto: Adobe Stock

Kend din målgruppe
Han anbefaler, at man vejrer stemningen på virksomhedens hjemmeside for at se, hvor video-mindet den er.
”Hvis virksomheden selv lægger videoer ud med medarbejdere, der udtaler sig, er mediet ikke nyt og fremmed, og så kan det være en god idé. Andre virksomheder er meget konservative, og her er det stadig nok for grænseoverskridende at vedlægge et video-CV,” siger Thomas.
Video-CV’et skal fungere som en teaser. Det er et salgsværktøj, der skal hjælpe an­søgeren til samtale.
”Og som med alt andet salg skal man kende sin målgruppe og sit produkt. Hvis man ikke har produktet på hylden, skal man ikke forsøge at sælge det. Med andre ord: hvis du ikke har evnerne og færdighederne til at optræde på en video, skal du lade være. Og hvis du har varen – altså evnerne – skal du finde ud af, om det er interessant for målgruppen – altså virksomheden, og hvad du skal sige til dem,” fortæller han.

Gode råd til ­optagelse af et video-CV

  • Hav en god indledning og ­udgangsreplik
  • Sørg for en korrekt kameravinkel
  • Vælg en neutral baggrund
  • Husk korrekt lyssætning og god lydkvalitet
  • Husk at holde øjenkontakt
  • Tilpas din påklædning til den ­virksomhed, du søger job hos
  • Vær autentisk og troværdig i din fremtoning
  • Lad være med at være for personlig

Grundigt forarbejde
Det er en udfordrende kommunikationsøvelse at lave et godt video-CV. Hvis man kun vil bruge fem minutter på det, vil det med al sandsynlighed ikke lykkes at lave noget godt, og så vil virksomheden meget hurtigt klikke væk, påpeger han.
”Kunsten er at lave en video, der højst er ét – måske to minutter lang. Det kræver et stramt manuskript, hvor man alligevel får fortalt alt det rigtige på meget kort tid. Man kan sige, at det skal være en effektiv elevatortale, hvor man koger essensen af sit CV og sin ansøgning helt ned. Det dur ikke at gentage sit skriftlige CV slavisk på en video. Det kan man læse sig til, og så bliver det irriterende. Man skal være opmærksom på, at hvis videoen ikke er relevant, og hvis man ikke er godt forberedt, kommer den til at have den modsatte effekt,” siger han.

På samme måde som man skal tilpasse sit skriftlige CV alt efter hvilken stilling, man søger, skal man ‘customize’ sit video-CV.
”Selve videoen er ikke så svær at optage. Det svære er at finde ud af, hvad man skal sige om sig selv i forhold til det specifikke job i den pågældende virksomhed. Det er ikke ’one size fits all’. Sådan er det med al jobsøgning. Man bliver nødt til at målrette videoen. Så man skal plukke fra nogle af
de færdigheder og kompetencer, som virk­somheden efterspørger i jobannoncen,” siger Thomas.

En video giver unikke muligheder
Den helt store værdi i et video-CV ligger i, at man her har chancen for at vise andre sider af sig selv.
”Det kan være en mulighed for de ansøgere, der ikke er selvskrevne til at komme til samtale som de første, fordi deres karakterer måske ikke er helt i top. Men hvis de er dygtige til at brænde igennem med et vigtigt budskab på en video, kan også andre profiler fremhæve sig selv og vise, at de har en personlig gennemslagskraft. Et video-CV kan nemlig demonstrere, at man har karisma, drive og power. Alt det, som det kan være svært at beskrive i ord,” siger han.

Se evt. disse videoer for konkrete råd til optagelsen her: http://videocv-guide.blogspot.com/p/sadan-laver-du-et-video-cv.html