Close

Som praktikant suger du til dig

Vejen til et fast job i MT Højgaard gik for Nikolajs vedkommende gennem en praktik i samme virksomhed.

En af de metoder, du kan benytte, hvis du vil gøre dig selv mere attraktiv, når du skal ud at søge dit første ingeniørjob, er ved at gå i praktik i løbet af uddannelsen. Det er selvfølgelig ikke alle studieretninger, der giver mulighed for praktik, men ER det muligt på din studieretning, er det en oplagt mulighed for dig til at lære noget nyt. Du kan både bruge praktiktiden til at finde ud af, hvor og hvordan du bruger din teoretiske viden, men det giver dig også en enestående mulighed for at afprøve dine forestillinger om et job: Er det her den rigtige vej for mig at gå? Eller skal jeg spore mig ind på noget andet, når jeg kommer tilbage på Campus?

Nikolaj Christian Pedersen tog i forbindelse med sin kandidatuddannelse i byggeledelse et halvt års praktik hos MT Højgaard, der bl.a står for at bygge betonkonstruktionen til det nye supersygehus i Aalborg. Han fortæller her om processen med at finde en praktikplads: “Jeg modtog praktikopslag fra universitetet, og det var jo ikke dem alle sammen, der var specifik minded på min uddannelse. Men jeg fik da udarbejdet mig et cv og skrevet nogle uopfordrede ansøgninger til nogle drømmevirksomheder, uden at der rigtigt skete noget ved det,” fortæller Nikolaj, der syntes, at han fik god hjælp af Aalborg Universitets karrierecenter til at udarbejde både cv og ansøgning. En dag kom der et opslag fra MT Højgaard, der søgte praktikanter, så Nikolaj tilrettede både cv og ansøgning, inden han sendte dem til virksomheden. Han kom til samtale, hvor det viste sig, at der faktisk var tre forskellige praktikpladser i spil, så meget af samtalen gik egentlig på, hvad der interesserede ham.

Nikolaj Christian Pedersen.

Nikolaj kom til at sidde i produktionen sammen med en formand og en produktionsleder og skulle for eksempel lære at bestille armering ud fra de tekniske tegninger. “Selvom man som praktikant får lov at lave rutinearbejde, kan du sagtens få lov til at snuse til andre dele af arbejdet, såsom tidsplaner, økonomi og komme med til byggemøder,” fortæller Nikolaj.

Praktikanterne arbejder ofte med beton og armering i MT Højgaard, så da Nikolaj fortsatte som studentermedhjælper, mens han skrev sit speciale, fik han her en mere tilbagetrukken rolle. Som praktikant fik han månedsløn, mens han som studentermedhjælper var på timeløn og færre og færre timer frem til specialeafleveringen. Han fornemmede, at virksomheden gerne ville beholde ham og have ham tilbage efter specialet var afleveret: “Det er selvfølgelig et ønskescenarie, at man i sin praktiktid får vist sit værd og prøver at gøre sig uundværlig, så de får øjenene op for en. I hele første halvdel af 2016 spurgte de til, hvad jeg skulle lave efter sommerferien,” forklarer Nikolaj, der oprindelig kommer fra Hedensted. Da han gav udtryk for, at han gerne ville blive i Aalborg, kom han til samtale med en afdelingsleder og en projektleder og stod derfor med en kontrakt om at begynde i et rigtigt ingeniørjob 1. august 2016. “Nu er det mig, der er produktionsleder og har en praktikant under mig,” griner Nikolaj.

Navn: Nikolaj Christian Pedersen.
Alder: 26 år.
Studieretning: Byggeri og Anlæg, konstruktioner (bachelor). Byggeledelse (kandidat).
Arbejde: Civilingeniør, MT Højgaard i Aalborg.

Et virkelighedstjek
Da Nikolaj begyndte på sin praktik var han som så mange andre bygningsingeniør-studerende ikke afklaret på, om han overhovedet ville arbejde indenfor entreprenørbranchen. “I vores del af ingeniørverdnen er det “finest” at blive rådgiver,” siger Nikolaj der egentlig ikke kan forklare helt hvorfor det er sådan: “Jeg tror, at det har noget at gøre med, at med den tunge teori, vi har undervejs i studiet, så virker det mest logisk at blive konsulent eller rådgiver, når du skal ud i virkeligheden. I entreprenørverdenen bliver du langt mere praktisk orienteret, så det kan man ikke rigtig vide på forhånd, om man kan lide eller ej, før man prøver det. Langt hen ad vejen stillede jeg som praktikant dumme spørgsmål til min produktionsleder, fordi jeg skal lære alt om de praktiske løsninger på et problem.” Men der er ingen tvivl om, at Nikolaj blevet bidt af betonarbejdet – i hvert fald taler han begejstret om råhuset på supersygehuset, som virksomheden har lovet færdig i 2020: “Jeg var første praktikant på projektet, og dengang var der bare et stort hul i jorden. Nu er der støbt to kælderniveauer, og vi er i gang med stueetagen.” Han har netop været til introduktionsuge for nye medarbejdere i Korsør, hvor der kom nyansatte fra hele landet.

Nikolaj synes, at man skal søge praktik i en relevant virksomhed og være åben overfor at prøve noget nyt: “Jeg opdagede da i hvert fald, at der er meget, jeg ikke ved, så jeg slugte alle informationer råt. Det var for eksempel fantastisk at overvære støbninger, der varer helt op til 22 timer! Så skulle vi møde kl. 3 om natten for at se, hvordan 2.400 kubikmeter beton med al den bagvedliggende logistik blev hældt i det samme hul. Jeg synes, at det var kanonfedt, men det er okay, hvis man opdager, at den praktiske viden gør dig til en bedre rådgiver senere hen i dit arbejdsliv.”