
Studiet er andet end universitetet
Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér
Ingeniørstudiet rummer masser af muligheder for at komme uden for universitetets mure i studietiden. Grib dem, siger en karrierevejleder og HR-direktør samstemmende. Læs her hvorfor.

Hvis man tager på udveksling, får man nogle meget håndgribelige erfaringer i at begå sig i et andet land og i en anden kultur. Man får et internationalt mindset og en international kulturforståelse, siger karrierevejleder Christian Friis-Nielsen fra Aalborg Universitet. Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab, 2007-2018.
Uanset om man under studiet samarbejder med en virksomhed eller tager på udveksling, og uanset om det foregår i Danmark eller et sted ude i den vide verden, kan sådan et ophold få stor betydning.
”Man kan ikke undgå at blive klogere på sig selv. Man bliver klar over sine præferencer, og det er et udgangspunkt for at kunne navigere. For man skal vide, hvem man selv er for at finde vej og for at kunne sætte retning på sin karriere,” siger karrierevejleder Christian Friis-Nielsen fra Aalborg Universitet.
Udbyttet af et samarbejde med en virksomhed undervejs i studiet er næsten altid værdifuldt. ”Selv et mindre projekt kan være nok til, at der går en prås op for én. Man forstår sin egen uddannelse i en større sammenhæng og bliver klar over, hvad man kan bruge den til senere hen. Man får prøvet sin faglighed af og får måske en motivation i forhold til det, man ellers sidder og nørkler med,” siger han.
Teori kobles med praksis
Christian Friis-Nielsen sammenligner et projektorienteret forløb i en virksomhed med at tage timer på en køreskole.
”På køreskolen lærer man al det teoretiske, som man skal vide for at navigere i trafikken, men man bliver ikke nogen habil bilist, før man kommer ud på gader og stræder og også lærer alle de uskrevne regler. På samme måde kan et projektorienteret forløb i en virksomhed kvalificere én til at træde ud på arbejdsmarkedet,” fortæller han.
Internationalt mindset
Hvis man vælger at lægge noget af sin uddannelse i udlandet, får man et CV med gode erfaringer, men også en solid bagage.
”Det giver én nogle meget håndgribelige erfaringer i at begå sig i et andet land og i en anden kultur. Man får et internationalt mindset og en international kulturforståelse, som man sagtens kan få brug for i en dansk kontekst, hvis man for eksempel kommer til at arbejde i en virksomhed med internationale afdelinger og medarbejdere. Også selvom de ikke lige kommer fra det land, hvor man har været på udveksling – men erfaringer derfra gør, at man har en anden tilgang og har en fingerspidsfornemmelse for kulturelle ligheder og kulturelle forskelle,” siger Christian Friis-Nielsen.

Flere danske studerende tager på udveksling.
Hår på brystet
I ingeniørvirksomheden NIRAS med flere end 1.000 ingeniører har nyuddannede med erhvervserfaring ofte også et fortrin.
”Det kommer naturligvis an på, hvilken stilling vi ønsker besat, men det giver naturligvis noget mere hår på brystet, at man har været i praktik eller haft et studiejob i en virksomhed. Så ved man, at der stilles krav om deadlines, man kender gangen i en virksomhed og har forståelse for, at andre har opgaver, der skal løses og prioriteres. Det er også et tegn på, at man har haft overskud til andet end at læse, og at man interesserer sig for sin omverden,” siger direktør for HR og kommunikation Susanne Kynne Frandsen.
NIRAS har i de senere år investeret i mange internationale forretningsområder inden for blandt andet vindenergi, havne og fødevarefremstilling.
”Derfor har vi en del udstationeringer, og hvis det er den vej, man vil gå, er det klart en fordel at have boet, læst eller arbejdet i udlandet i en periode. Det viser jo, at man er selvstændig og kan begå sig i en fremmed hverdag på et fremmed sprog,” siger hun.