Close

Styrer du din tid, eller styrer tiden dig?

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Der er meget, der kalder på opmærksomheden i dagligdagen. Tandlæge­besøget, studiet, kæresten, vasketøjsbunken og ­vennerne. Indimellem kan det være svært at ­prioritere rigtigt.

Her er en række værktøjer til at ­planlægge dit liv, så du får mere ­overskud.

Når man ikke kan overskue en eksamen, ikke kan nå de kurser, man har meldt sig til, eller måske grundlæggende bare gerne vil have styr på sine studieteknikker, så dukker de studerende op i studievejledningen for at få vejledning.

”Og det giver vi dem så. De gode råd kan nu bruges af alle – om man så er førsteårsstuderende på universitetet eller allerede er i job – for man kan altid blive bedre til at arbejde med sig selv og sin tid,” siger Lene Agger, der er studie- og trivselsvejleder på Aalborg Universitet.

Bliv klar over dine mål og værdier

Lene Agger peger på, at man som udgangspunkt skal være klar over sine prioriteringer, og at det aldrig er for sent at blive det.

”Som studerende kan man starte med at spørge sig selv: Hvad er mine mål og værdier? Hvad vil jeg for eksempel gerne opnå med det her kursus eller det her semester? Når man ved det, har man også mere overblik over, hvor man skal sætte ind med sin tid. Men man skal samtidig have øje for, at livet skal hænge sammen, og derfor bliver man nødt til at kigge på hele paletten.

Man skal jo også have styr på vasketøjet, sine venner og tandlægebesøget, og man må ikke glemme alt det, der gør en glad. Der er rigtig mange elementer, og der skal være plads til dem alle,” siger Lene Agger.

Plads til det uforudsete

I studievejledningen er den generelle anbefaling, at studier og arbejde ikke må fylde mere end 60 procent af ens vågne tid.

”Der skal også være plads til alt det uforudsete. Man kan blive syg og skal måske til lægen, have repareret et vandrør eller hjælpe en ven. Der skal også være overskud til alt det sjove, for det er der, vi henter vores energi, så vi kan klare de pressede perioder. Lige op til eksamen vil der naturligvis være spidsbelastningssituationer, hvor man må prioritere anderledes, fordi man måske skal læse en hel masse op på meget kort tid, men det vil være til at overskue, hvis hverdagen generelt er lidt mere struktureret,” siger hun.

Få overblik med et ugeskema

For at nå alt det, man gerne vil, både i forhold til studiet og fritiden, er det vigtigt at planlægge, fordele og priori­tere de forskellige opgaver i løbet af en dag og en uge.

Man kan selv vælge, hvor detaljeret planlægningen skal være: om man for eksempel vil sætte tid på alle detaljer, indsætte kaffepauser etc., eller om man vil lave et mere overordnet skema. Men det er vigtigt også at sætte tid af til de aktiviteter, som ligger uden for studielivet, som familie, venner, transport, fritid, netværk og andet.

Kilde: AAU Studievejledning
www.studieteknik.aau.dk..

Genskab overblikket

Hvis man ikke når alt det, som man har planlagt, kan det føles som et nederlag, som om at man er utilstrækkelig. Det kan nogle gange afhjælpes ved at spørge sig selv:

  • Kan det vente?
  • Er det vigtigt?
  • Kan jeg få andre til at hjælpe mig eller uddelegere nogle opgaver?

Find energikilderne

Energien til at arbejde og studere skal komme et sted fra. Prøv at kigge i din kalender for den kommende uge. ­Hvornår er der afsat tid til tre eller flere ting, der gør dig glad? Find evt. to ting, som du gerne vil bruge mindre tid på, for at få tid til de ting, der giver energi.

Få den rigtige studieteknik

Hvis du undervejs oplever, at du pludselig ikke kan nå at læse hele pensum og føler dig presset over din utilstrækkelighed, kan det være en god idé at spørge dig selv:

  • Giver det mening for mig at læse hele pensum lige grundigt?
  • Er der nogle fag på mit semester, jeg gerne vil prioritere ­højere end andre?
  • Hvornår på dagen læser jeg bedst?
  • Læser jeg bedst, hvis jeg sidder ­sammen med andre?
  • Kan mine medstuderende hjælpe mig til en bedre forståelse af nogle bestemte tekster?

Få mere inspiration her:
www.studieteknik.aau.dk eller download AAU Student app (Feel Good).