Close

Ud af tryghedsboblen

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Morten Holm Gylling havde lyst til at komme ud af tryghedsboblen og tog fjerde semester i Florida i efteråret 2016.

På fjerde semester var det for en periode slut med at styre cyklen til Aalborg Universitet København (AAU CPH) i Københavns Sydhavn og studiet ’By, energi og miljøplanlægning’. I stedet kunne Morten Holm Gylling nu gå de få hundrede meter til Florida State University fra sin nye etværelses lejlighed i et arbejderkvarter i Tallahassee.

Hvorfor Florida?
»Jeg har længe haft lyst til at opleve kulturen og menneskene i USA og få deres perspektiv på det hele. Samtidig er de langt akademisk i forhold til miljøplanlægning. De var eksempelvis først med at lave lovgivning om udledning af spildevand. Så det skyldes både noget fagligt og kulturelt, at jeg søgte til USA.«

Hvornår begyndte du forberedelserne?
»Ni til ti måneder før. Der er kun et vist antal pladser til studerende fra udenlandske universiteter, og specielt når det er USA, skal man begynde i god tid. Der er meget papirarbejde med visum, bank- og lægeerklæringer. Det var faktisk overraskende, så mange penge jeg skulle lægge til den slags.«

Hvilke fag tog du og var det bøvlet at få anerkendt merit?
»Jeg tog en blanding af fag, for eksempel ’Planning for Climate Change’, ’Methods for Environmental Analysis’, ’Introduction to Environmental Planning’ og ’Oceanography’.
Det var ikke så frit, hvad jeg kunne vælge, fordi merit viste sig at være et problem. Tidligere har bachelorstuderende fra AAU uden problemer studeret i Florida, men nu krævede AAU, at fagene skulle matche rimeligt nøjagtigt det, som de underviste i herhjemme. Da jeg og en medstuderende kom til Florida, viste det sig, at de fag, vi havde planlagt at tage, ikke blev udbudt i efteråret. Så det var et stort arbejde at få aftaler på plads med begge universiteter. Vi endte med at tage kandidatfag for at få det til at gå op. Derfor blev de første par uger ret kaotiske.«

Overvejede du så at tage hjem?
»Nej. Men det var træls, at det skulle være så besværligt, når nu jeg netop havde valgt et universitet, som AAU samarbejder med.«

Hvordan fandt du bolig?
»Det var noget af en proces. Vi søgte på nettet, skrev en masse mails og ringede rundt. Det kan være en god idé at få tips hjemmefra fra studerende, der har været afsted tidligere. AAU har faktisk også lister over steder, man kan bo nær partneruniversiteterne. Vi endte med at være to danskere, der delte en etværelses lejlighed.«

Hvordan var det at skifte et dansk miljø ud med et amerikansk?
»Det var utroligt spændende. Nu da jeg igen lever det almindelige liv herhjemme, savner jeg ret ofte at kaste mig ud i nye sociale aktiviteter. De har en masse faciliteter på campus. Jeg gik for eksempel til klatring og tog på klatretur til Georgia. Der var også brætspil, studenterbiograf, bowling og billard, så man kunne mødes for billige eller ingen penge.«

Hvad fik du ud af opholdet fagligt?
»Sprogligt var det ret givende. Der var mulighed for at tale og skrive på engelsk hele tiden. Det var en af grundene til at vælge USA, at jeg kunne få mit engelsk op på et godt niveau og slippe af med den nordiske accent. Fagligt handlede det om at få et andet perspektiv. De har nogle andre problemer, som de tager afsæt i. For eksempel problemer med ekstrem varme i de store byer.«

Får opholdet betydning for dit arbejdsliv?
»Det håber jeg. Jeg tog af sted på bacheloruddannelsen, fordi jeg så kunne få de sproglige og internationale kompetencer. På kandidatuddannelsen i ’Sustainable Cities’ kan jeg så tage i praktik og dermed sige til en arbejdsgiver, at jeg har prøvet begge dele.«

For hvem er det en god idé at læse i udlandet?
»For dem, der har lyst til at komme ud af tryghedsboblen, opleve noget helt andet, forbedre deres engelsk, knytte nye kontakter og få et nyt fagligt perspektiv. Og så får man jo også noget i bagagen, der hjælper i den videre karriere.«