
Udveksling forener rejsedrømme og faglige ambitioner
Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér
Der kan være mange gode grunde til at læse et semester i udlandet. Victor Boserup fra DTU havde både faglige og personlige drømme. Dem fik han opfyldt i Canada.
Når man kan se en ende på sin uddannelse og aldrig har prøvet andet end at gå i skole eller at læse, kan man overveje, om man måske undervejs skulle have prøvet noget andet. Det er ikke for sent, selv om man er begyndt på universitetet.
”Jeg gik fra 9. klasse til gymnasiet og derfra direkte videre på universitetet. Jeg havde haft en idé om at tage et sabbatår og komme ud at rejse, men jeg valgte at fortsætte studierne, fordi jeg også havde lyst til at komme i gang med min uddannelse. Derfor havde jeg lovet mig selv, at jeg ville rejse på studiet og på den måde opleve lidt af verden. Så kunne jeg kombinere det at opleve en ny kultur med at læse og samtidig ikke afbryde mine studier,” fortæller Victor Boserup, der er i gang med kandidatuddannelsen i Byggeteknologi på DTU.

Et studieophold giver andre oplevelser end de rent faglige. Her er Victor Boserup (tv.) i en tandem-kajak ud for nordøstkysten af Vancouver Island for at se på spækhuggere. Privatfoto.
Indflydelse på studiet
I efteråret 2016 tilbragte Victor Boserup et semester på The University of British Columbia i Vancouver, hvilket ændrede hans studieforløb.
”Her tog jeg kurser i blandt andet strukturel dynamik inden for bygninger. Jeg valgte at fokusere på seismik – en lidt speciel vinkel i Danmark, men ret aktuel i Vancouver. Når vi snakker dynamik i Danmark, handler det som regel om vindens påvirkninger på bygninger. I Vancouver har man meget seismisk aktivitet og derfor fokus på de seismiske påvirkninger. Da jeg kom hjem, skrev jeg mit bachelorprojekt inden for det område og senere også mit speciale. Så mit udvekslingsophold har haft stor indflydelse på mit studie,” fortæller han.
Victor Boserup er sikker på, at man sagtens kan få en god karriere uden at have været på udveksling, men det giver nogle fortrin.
”Jeg føler mig ret sikker på, at opholdet har styrket mig både personligt og fagligt. Verden er blevet lidt mindre, og jeg ser lidt flere muligheder for også at få et job i udlandet eller i en international virksomhed i Danmark, der for eksempel bygger broer i udlandet og derfor har seismiske specialister ansat,” siger han.
På det personlige plan har opholdet også været en oplevelse.
”Det var spændende at opleve en anden kultur, også selv om Vancouver sammenlignet med andre steder i verden ikke er så fremmed endda. Men jeg mødte studerende fra hele verden og fik mange relationer til både lokale og internationale medstuderende,” fortæller Victor Boserup.
Victors gode råd til andre med planer om at tage på udveksling
Kom i gang i god tid
Jeg deltog i det første informationsmøde om udveksling allerede i begyndelsen af 2. semester. Selv om man lige er startet og måske ikke kan overskue andet end at gå på universitetet, er det vigtigt at komme tidligt i gang med at undersøge mulighederne – specielt hvis man vil uden for Europa.
Få hjælp fra dit universitet
Universiteterne afholder typisk introduktionsmøder hvert semester. Meld dig til dem og find ud af, hvilke universiteter der er spændende, og hvilke der kan være relevante for dig. Mange steder er der krav om bestemte karaktergennemsnit.
Vælg det rigtige universitet
Gør op med dig selv, om du vil vælge efter faglighed eller den kultur, som universitetet er en del af. Man skal trods alt bo der i et halvt år og kunne trives både fagligt og kulturelt. Jeg valgte for eksempel, at det skulle være et engelsktalende land, så der ikke var nogen sprogbarrierer.
Tag afsted i god tid
Det kan være udfordrende at finde det rigtige sted at bo, især hvis det udenlandske universitet ikke tilbyder en bolig gennem udvekslingsaftalen. Derfor er det en god idé at tage afsted flere uger i forvejen, så der er tid til at finde en bolig inden studiestart.
Hæng ikke for meget ud med dine landsmænd
Der vil typisk være andre danskere på det udenlandske universitet, men prøv alligevel at skabe relationer til de lokale og de andre udvekslingsstuderende.
Læs mere på www.studyabroad.dtu.dk eller www.internationaltkontor.aau.dk .