Ups – hvad siger jeg nu?

Hvad siger jeg nu?
Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér
Hvad er du mindre god til? Det spørgsmål kan dukke op under en jobsamtale. Her er inspiration til, hvad du kan svare.
Det er ikke sikkert, at spørgsmålet kommer til jobsamtalen, men hvis de spørger ind til dine svage sider, er det selvfølgelig godt at have forberedt et svar, som ikke ødelægger dine jobchancer.
”Den gode taktik er at sige noget, der er relevant for jobbet, men ikke afgørende. Hvis du søger job som salgsperson i Tyskland, skal du ikke sige: ”Jeg kan ikke tale tysk”. Vælg en ting, som er relevant, men ikke ødelæggende. Det må godt være noget, de allerede har set i CV’et,” siger Steen Kræmer Rasmussen, journalist og forfatter til bogen ’Scor jobbet til samtalen. Et job er ikke noget, du får. Det er noget, du tager’.
Som nyuddannet kan en svaghed netop være, at du er nyuddannet uden mange praktiske erfaringer fra arbejdsmarkedet.
”Men i stedet for at fortælle ansættelsesudvalget en masse om, hvad du ikke har lært, så fortæl, hvad du gør for at blive bedre. Hvis du for eksempel ikke har erfaring med at lave nogle bestemte tegninger eller med en særlig tredimensionel model, kan du sige, at du er indstillet på at tage et kursus i din egen tid. Det helt smarte er på forhånd at have tænkt over, hvordan du kan styrke den ikke så stærke side,” siger Steen Kræmer Rasmussen.
Hans anbefaling er altså: ”Drag en svaghed frem, som ikke er for afgørende, og som du kan gøre noget ved.”
Vis, at du er kvalitetsbevidst
En anden vigtig pointe er, at du skal vise, hvordan dine svagheder undgår at gå ud over virksomheden.
”Hvis du for eksempel har udfordringer med nutids-r og kommaer, så kan du sige dét, og at du har tænkt dig at tage et forløb med en god ven, der kan lære dig det. Du vil selvfølgelig ikke sende noget ud til kunderne, hvor der er fejl. For kunden skal opleve kvalitet i alt, hvad I gør i virksomheden,” siger Steen Kræmer Rasmussen.
Hvorfor er det så frygtet et spørgsmål at blive spurgt om svagheder?
”Fordi mange føler, at nu skal de afsløres. Og det er altså ikke rart. Jeg bryder mig heller ikke om at sige, at mit skrivebord roder, og at det kan ske, at regninger forsvinder, så jeg ikke får dem betalt. Spørgsmålet om svagheder er frygtet, fordi du kan komme til at sige noget, som gør, at de ikke vil have dig,” siger Steen Kræmer Rasmussen.
Alle har svagheder
”Men virksomheden er ikke ude på at afsløre noget. De spørger i virkeligheden, om du har indsigt i dig selv. Så det dummeste, man kan sige, er: ’Jeg har ikke svagheder’. For det har alle. Men dygtige mennesker har en evne til at kompensere for svagheder. Det er derfor, de spørger, og du skal svare, hvordan du vil håndtere din svage side.”
Ifølge Steen Kræmer Rasmussen er det ikke ualmindeligt, at folk forsøger at drible uden om det ubehagelige spørgsmål. Nogle forsøger at slippe af krogen ved at pakke en styrke ind som en svaghed.
”De siger for eksempel, at de kan komme til at tage alt for mange opgaver ind, og med det forsøger de i virkeligheden at sige, at de er meget flittige. Men lad være med det, for den historie køber arbejdsgiverne ikke.”