Close

Vælg en kandidatuddannelse der er rigtig for både dig og karrieren

Marianne Bom & Rie Jerichow, Publicér

Gode råd til dig, der skal til at vælge kandidatuddannelse.

Det ville være rart og trygt, hvis man kunne planlægge karrieren, allerede når man som bachelor vælger kandidatuddannelse. Men den lige vej til drømmejobbet findes sjældent, siger karrierevejleder på DTU, Rikke Jespersen. Hun anbefaler, at man husker på, at livet sjældent leves efter en lige linje.

”Der er ingen, der kan vide præcis, hvordan arbejdsmarkedet ser ud, når du bliver kandidat. Der kan komme økonomiske forandringer i samfundet, der præger udbuddet af job, og det er ikke til at vide med sikkerhed, hvilken efterspørgsel der vil være efter lige nøjagtig din profil om to år. Det kan også være, at du i mellemtiden selv ændrer mening om, hvad du har lyst til,” siger Rikke Jespersen.
Virkeligheden er for de fleste, at de hen over årene gradvist arbejder sig i retning af et job, de finder interessant.
”I løbet af kandidatuddannelsen er der mulighed for at tone uddannelsen i den retning, der interesserer dig. Du kan også samarbejde med virksomheder og få mulighed for at afprøve, hvilke virksomheder og organisationer du trives bedst i. Nogle vil forske og fordybe sig i et fagområde, mens andre trives bedre med at arbejde som generalister,” siger Rikke Jespersen.
Men valget af kandidat kommer du jo ikke uden om at foretage. Så her er fem gode råd fra karrierevejlederen:

• Gå til ”kandidatdag” på uddannelsesstederne, når alle kandidatretninger præsenterer sig selv. Så kan du orientere dig om de forskellige muligheder, stille spørgsmål og få informationer fra studerende
og studielederen om emner, der er vigtige for dig.

• Sæt dig grundigt ind i, hvad indholdet egentlig er på den uddannelse, du overvejer: Læs kursusbeskrivelser og se antal lektioner på nettet. Gå hen i studievej­ledningen, og tal med de studerende dér om f.eks. studiemiljø, projektmuligheder og arbejdsbyrde.

• Spørg dig selv: Hvad motiverer mig? Hvad har jeg lyst til at bruge min tid på? Når du vælger en kandidat, som du brænder for, bliver det sjovere, og du bliver dygtigere.

• Studér stillingsopslag i jobbanker – f.eks. jobbank.dtu.dk – hvis du vil vurdere, hvilke typer job der måske er noget for dig.

• Lav en liste med fordele og ulemper for de kandidatuddannelser, du overvejer. Brug skemaet som udgangspunkt for dialog med venner, familie og studievejledningen.