Close

Vejen til det rigtige job

Som dimittend skal du tage både dine faglige og personlige egenskaber alvorligt for at finde det rigtige job.

Dine kompetencer dækker ikke kun over de hårde fakta fra de fag og kurser, du gennemgår som studerende. Når du skal tage stilling til, hvilke virksomheder eller offentlige arbejdspladser, du vil søge job hos, er det godt at vide, hvilken type personlighed du har. Det vil hjælpe dig til at lande på den rette hylde.

I denne artikel møder du karrieremennesket, iværksætteren og fagspecialisten – tre prototyper, som de fleste ingeniører kan genkende et eller flere træk fra. De tre personer har valgt jobtype med hjertet og kender deres egne styrker og svagheder.

Til en hel del jobsamtaler vil du blive udsat for forskellige personlighedstest, som ofte skal vise, hvilke personlige præferencer, du besidder. Det kan være spørgsmål såsom, om du ønsker at arbejde på en eller flere opgaver samtidig. Om du foretrækker at arbejde alene eller i teams og meget mere. Testen kan også indikere, om du er udadvendt eller indadvendt. Du skal ikke opfatte resultaterne som en vurdering af, om nogle præferencer er bedre end andre, men at virksomheden bruger test for at se på, om du som ansøger passer ind i afdelingen og jobindholdet. Der er jo stor forskel på at være kundekonsulent med meget arbejde ude af huset eller mange rejsedage og så intern sagsbehandler ”backoffice” i en rådgivervirksomhed eller kommune. Her betyder det noget både for arbejdsgiveren, men også dit eget velbefindende, om du er indadvendt eller udadvendt.

Du kan selv teste din personlighed, f.eks. på JobIndex’ gratis app, som du finder under søgeordet “persontypetest”. Hermed kan du bedre parre din faglighed og personlighed, når du søger job, og du får testet, hvad det er for en type spørgsmål, du kan få i lignende test ude i virksomhederne. Du kan selv være med til at styre din karriere ved bevidst at tænke over, hvilke slags job du skal gå efter.

Adam Kadhim.

Adam Kadhim, uddannet cand.polyt. kemiingeniør fra DTU i 2012, Product Manager hos Haldor Topsøe i Lyngby.
“Mit arbejde er min passion, så jeg arbejder helt klart mere end de 37 timer, jeg er ansat til. Det er en del af min karriereplanlægning, at jeg nu er begyndt på en HD (en erhvervsøkonomisk diplomuddannelse). Så jeg skal gå på CBS hver lørdag de næste fire år.

Jeg elsker det, jeg laver og brænder for det. Hvis jeg ikke er motiveret eller føler, at jeg udvikler mig, så kan jeg ikke gøre mit bedste. I mit arbejde er der ikke to dage, der er ens, og jeg ved aldrig helt, hvad der venter mig, når jeg møder på arbejde. Jeg ser altid frem til at komme i gang og se, hvad dagen har at byde på. Det er ikke fordi, det altid går nemt. Der er altid udfordringer, men jeg vil gerne kæmpe for at noget lykkes.

Selvfølgelig husker jeg også at tage mig af mit privatliv, men jeg har bare ikke noget imod at give lidt ekstra på arbejde. Jeg finder tid til familie og venner, men da jeg kun er 26 år, regner jeg ikke med børn og sådan noget, før jeg kommer op i 30erne.

Jeg har et drive og kan godt lide at gøre tingene bedre.”

Kræn Hansen.

Kræn Hansen, kandidat i computer science fra DTU. Medejer og partner i Socialsquare, som er et digitalt konsulenthus.
“At være iværksætter betyder for mig, at man ikke nødvendigvis behøver at være en del af en kæmpe organisation, men kan udrette noget i et mindre team. Du behøves ikke nødvendigvis at være sikker på din idé, men du skal være villig til at videreudvikle den med andre.

Du skal være positiv og tage ja-hatten på, for gode iværksættere kan se ud over deres egne idé og er villig til samarbejde. Det kan da godt være, at jeg mest er iværksættertypen, men jeg føler mig da også som både karrieremenneske og fagspecialist bl.a. i kraft af mine roller i dag som teknisk ansvarlig i Socialsquare og personaleansvarlig for 16 ansatte.

Man kan sige, at jeg har gjort min hobby til mit arbejde, så nu skal jeg finde andre fritidssysler… måske restaurere møbler eller noget andet træarbejde? Selvom jeg arbejder meget, har jeg også et andet liv: min kæreste er også ingeniør, og vi har planlagte kæresteaftener i vores fælles kalender, så der skal mobil og computeren være lagt væk. Det kan jeg kun anbefale.”

Patrick Thomsen.

Patrick Thomsen, diplomingeniør i produktion og ledelse fra DTU Campus Ballerup. Manufacturing Quality Assurance Engineer hos Schneider Electric i Ringsted.
“Jeg blev færdig i sommeren 2014 og gik lige fra DTU Campus Ballerup til arbejde. Jeg nyder, at der ikke hænger lektier over hovedet på mig, når jeg har fri. Man slapper af på en anden måde, når man kommer hjem fra arbejde, end når man kommer hjem fra undervisning.

Jeg overholder for det meste mine arbejdstider og pendler mellem København og Ringsted.

Jeg går op i mine fritidsinteresser, som ud over løb og whiskysmagning nu også indeholder kæreste og barn. Jeg kan godt lide at bruge tid med min familie, selvom jeg selvfølgelig ikke kan undgå at tænke på mit arbejde også. Jeg vil gerne have en karriere, men jeg vil også have tid til mig selv.”