Close

Velkommen på det skæve arbejdsmarked

Du er i konkurrence med de erfarne medarbejdere, når du skal ud at søge dit første job. Du skal derfor tydeliggøre, hvad din uddannelse har af værdi for en virksomhed.

Som dimittend skal du gøre en ekstra indsats. Arbejdsmarkedet for ingeniører er skævt – forstået på den måde, at det er lettere for en erfaren ingeniør at skifte job end det er for den nyuddannede at få det første job.

En kørsel, som Capax har foretaget, viser, at der blandt de 18-29-årige medlemmer af IDA er 13,8 % ledige, mens det kun gælder 2,4 % af de ældre medlemsgrupper af IDA, der betaler kontingent i Akademikernes A-kasse. Tallene er fra 2015, så du kan trøste dig med, at jobmarkedet for ingeniører generelt er i bedring, så overledigheden for unge sandsynligvis falder.

Ældre medlemmer af IDA i Akademikernes A-kasse:

  • 2,4% ledige

18-29 årige medlemmer af IDA:

  • 13,8% ledige

Oversæt dine kompetencer
Men det betyder også, at nu og her skal du gøre en ekstra indsats for at få job, så det er vigtigt, at du gør det tydeligt for arbejdsgiverne, hvad du kan. Trim din LinkedIn-profil, målret dit cv til hver eneste ansøgning, vær omhyggelig med at beskrive dine fag og kurser – det er ikke sikkert, at den der læser din ansøgning i den anden ende har nogen anelse om, hvad f.eks. en ”diplomingeniør i integreret design” har af kompetencer. Det er vigtigt, at du oversætter dine fag og kurser til kompetencer, der kan forstås i branchen.

Det er en større udfordring at være nyuddannet end at være i job, da udbuddet af ingeniører stadig er større end efterspørgslen. Du øger også dine chancer for arbejde, hvis du er mobil og kan flytte efter jobbet – om det er til Novo Nordisk i Kalundborg eller Siemens Wind Power i Brande.

Stå i kandidatkartoteket
Hverken cv-skrivning eller ansøgning er noget, du kommer sovende til, for på rekrutteringsfronten er der også sket en professionalisering de seneste fem år. Dvs. at HR-afdelingerne er mere bevidste om, hvem de gerne vil have – og de kan sagtens lede efter dig på LinkedIn – men har du ikke relevante søgeord på engelsk, ja, så finder de dig ikke. Får du en opringning fra en headhunter, er det også bare med at sige ja til at stå i deres kandidatkartotek.

Skriver du uopfordrede ansøgninger, skal du være endnu mere skarp i både ansøgning og cv på, hvordan du passer ind i virksomheden. Rekrutteringsbureauet Capax anslår, at hver sjette nyuddannede skriver uopfordrede ansøgninger. Der er langt større krav til en uopfordret ansøgning , så husk at tjekke virksomhedens hjemmeside ud først; modtager de overhovedet uopfordrede ansøgninger?

En anden tendens er, at unge nyuddannede bruger mindre tid på faglige og personlige netværk, end dem i 30erne og 40erne, der oplever, at de kan få nyt job den vej. Som studerende kender du primært andre, der ligner dig selv. Det gælder om at være mere aktiv og udvide dit netværk med mennesker, du møder i læsegrupper, studiejobs, frivilligt arbejde, på jobmesser og til faglige arrangementer.
Og naturligvis: Opret jobagenter på nogle af de store jobsites. Jobfinder og JobIndex er de mest relevante, hvad angår ingeniørstillinger.

Kilde: Christina Just, Capax